Μια ασφαλή και προσεκτική μετάβαση στην κανονικότητα της εστίασης και της διασκέδασης, με απόλυτη προτεραιότητα στους εμβολιασμένους έναντι του κορωνοϊού, επιχειρούν να χαράξουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Κατά τη σημερινή τους εισήγηση, που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, έκριναν ότι η διατήρηση υψηλού ιικού φορτίου και «σκληρών δεικτών» δεν επιτρέπουν αιτηθείσες αλλαγές, όπως η παρουσία θεατών στα γήπεδα. Το θέμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων παραπέμφθηκε για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης. Εξάλειψαν ωστόσο έναν ακόμη περιορισμό στην εστίαση και τη διασκέδαση, των έξι καθημένων ανά τραπέζι, φέρνοντας το συγκεκριμένο πεδίο πιο κοντά στην προτέρα κατάσταση, εφόσον συνυπολογιστεί η μουσική και το ελεύθερο ωράριο.

Με την πορεία της επιδημίας να παραμένει σταθερή – το λεγόμενο πλατό κατά τους επιστήμονες-, τους σκληρούς δείκτες σε υψηλά επίπεδα και την πίεση στο ΕΣΥ να μην μειώνεται, η συγκρατημένη έως επιφυλακτική στάση των μελών της Επιτροπής απέναντι στα ασφυκτικά αιτήματα που διατυπώνονταν για περαιτέρω απελευθέρωση των μέτρων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και την επιστροφή των θεατών στα γήπεδα, φαίνεται απολύτως λογική και σε συνέχεια των προηγούμενων εισηγήσεών τους.

Στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υποχώρησε και πάλι κάτω από τα 20.000, στα 19.618 για την ακρίβεια, ενώ η επιδημία που επιμένει αποτυπώνεται στην οριακή μείωση του δείκτη αναπαραγωγής Rt, στο 0,98 για την εβδομάδα 2-9 Φεβρουαρίου από 1,01 για την εβδομάδα 26 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου. Οι 4.502 νοσηλευόμενοι στις κλινικές covid-19 που μειώνονται αργά και επώδυνα, καθώς καταγράφονται τουλάχιστον 440 εισαγωγές κάθε μέρα και οι 910 νεκροί μέσα στον Φεβρουάριο, αποτέλεσαν μείζον απαγορευτικό σε αυτή τη φάση για την επιτάχυνση της πορείας προς την πλήρη κανονικότητα.

Όπως έγινε γνωστό, είχε τεθεί και αίτημα για αύξηση της χωρητικότητας των θεατών στα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους από το 10% στο 40% ή και 50%, που όμως δεν έγινε αποδεκτό, καθώς θεωρήθηκε πρώιμο να αρθεί ο σχετικός περιορισμός.

Προχώρησαν, αντίθετα, οι επιστήμονες μετά από εκτενή συζήτηση στην εισήγηση να χαλαρώσει ένας ακόμη περιορισμός στο πεδίο της εστίασης και της διασκέδασης, αυτός που αφορούσε το όριο των έξι καθημένων ανά τραπέζι – πλέον παραμένει μόνο η απαγόρευση των ορθίων μέσα στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Από τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου δεν θα υπάρχει όριο στον αριθμό των καθημένων, μια απόφαση που οδηγεί ακόμη πιο κοντά στη σχεδόν κανονική, όπως τη γνωρίζαμε, λειτουργία των καταστημάτων με μουσική και χωρίς ωράριο, για τα οποία δόθηκε το πράσινο φως από Επιτροπή και κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνεπώς από την άλλη εβδομάδα θα μπορούν να κάθονται ανά τραπέζι όσα άτομα επιτρέπει η χωροταξία κάθε καταστήματος, με την προϋπόθεση να υπάρχει η προβλεπόμενη απόσταση από τα διπλανά τραπέζια και φυσικά τα άτομα να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης που είναι σε ισχύ. Η απόφαση ελήφθη με δεδομένη τη σταδιακή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας ενώ πρόκειται για ένα μέτρο χωρίς μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο μιας και μέσα στην εστίαση επιτρέπονται μόνο καθήμενοι, δηλαδή ο καθένας με την παρέα του, και όλοι εμβολιασμένοι.

Ξανά το θέμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Επιτροπή την άλλη εβδομάδα

Το αν μπορούν να οργανωθούν μαζικές, υπαίθριες, εορταστικές εκδηλώσεις για το Τριώδιο, από αυτήν την Κυριακή και μέχρι τις 7 Μαρτίου, δεν συζητήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Υπό το βάρος του ιικού φορτίου, των νέων ασθενών και των νεκρών, οι ειδικοί προγραμμάτισαν τη συζήτηση για την προσεχή Τετάρτη.

Κατά πληροφορίες, κάποιοι επιστήμονες απορρίπτουν κατηγορηματικά την πραγματοποίηση καρναβαλικών εκδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες επικαλούμενοι τους σκληρούς αριθμούς της επιδημίας, που καταγράφονται σταθερά και μέσα στον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζουν δε ότι το επιδημικό… αποτύπωμα των εκδηλώσεων αυτών θα φανεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Υπάρχουν όμως και ειδικοί που εμφανίζονται πιο ανοιχτοί στο να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, υποστηρίζοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη που αυξάνεται αργά και σταθερά και η αποκλιμάκωση της επιδημίας μπορούν να επιτρέψουν κάποιες εκδηλώσεις προς το τέλος του μήνα και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου που είναι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Ο συγχρωτισμός ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων δεν φαίνεται να βρίσκει μεγάλο έρεισμα μέσα στην Επιτροπή σε αυτή τη φάση. Γι’ αυτό θεωρείται βέβαιο πως δεν θα υπάρξει εισήγηση να επιτραπούν οι αποκριάτικες παρελάσεις που θα οδηγήσουν σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού.

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεμιστοκλέους: Να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητα

Θάνος Πλεύρης: Στη Γαλλία σήμερα ο υπουργός Υγείας για την Κοινή Διάσκεψη της ΕΕ

Κορωνοϊός: Γήπεδα και καρναβάλια σήμερα στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών