Οι ημερήσιες μολύνσεις COVID-19 στο Χονγκ Κονγκ διπλασιάστηκαν φθάνοντας σήμερα τον αριθμό ρεκόρ των 1.161, ανακοίνωσαν οι αρχές, καθώς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο μάχεται εναντίον μιας ταχείας ανόδου των κρουσμάτων που εξελίσσεται στη μεγαλύτερη έως τώρα δοκιμασία για την πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην ασθένεια που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2.

Η πόλη ανακοίνωσε σχεδόν 4.000 μολύνσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από μόλις δύο τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους αφότου ξέσπασε η πανδημία το 2020 να φθάσει τις 17.000, με 215 θανάτους, αν και οι αριθμοί είναι χαμηλότεροι από άλλες μεγάλες πόλεις στον κόσμο.

Οι αρχές απάντησαν παίρνοντας τα πιο αυστηρά μέτρα αφότου ξεκίνησε η πανδημία, τα οποία συνεπάγονται αυξανόμενο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τα 7,5 εκατ. των κατοίκων της πόλης.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε χθες, Τρίτη, πως οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων θα απαγορευθούν και πρόσθεσε τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια στους χώρους, περιλαμβανομένων των σχολείων και των γυμναστηρίων, που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν.

Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στα κουρεία και στα κομμωτήρια για ένα τελευταίο κούρεμα προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση χθες.

Το Χονγκ Κονγκ επιμένει σε μια στρατηγική μηδενικής ανοχής απέναντι στην COVID που εφαρμόζει η Κίνα προκειμένου να καταστείλει όλα τα ξεσπάσματα κορονοϊού το ταχύτερο δυνατό ώστε να εξαλείψει τον ιό.
Η Λαμ είπε πως η πόλη δεν μπορεί να προσπαθήσει να ζήσει με τον ιό, όπως κάνει το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, επειδή ποσοστό άνω του 50% των ηλικιωμένων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Περίπου το 80% των κατοίκων την πόλης έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, όμως πολλοί ηλικιωμένοι είναι διστακτικοί.

Δύο εβδομηντάρηδες ασθενείς πέθαναν από κορονοϊό, δήλωσαν σήμερα οι αρχές.

Μαζικά τεστ

Περίπου 200.000 κάτοικοι και επισκέπτες του Discovery Bay, μια περιοχή όπου μένουν πολλοί εκπατρισμένοι, διατάχθηκαν να κάνουν τεστ COVID-19 καθώς η κυβέρνηση εντόπισε κορονοϊό σε δείγματα λυμάτων.
Κατά κανόνα, χιλιάδες κάτοικοι υποχρεώνονται καθημερινά να κάνουν τεστ αν έχουν βρεθεί σε περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί μολύνσεις.

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα, οι αρχές θέτουν σε εφαρμογή ένα εμβολιαστικό πάσο από τις 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα απαιτείται για την είσοδο σε πολλά μέρη, μεταξύ των οποίων εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ.
Οι πτήσεις έχουν μειωθεί κατά 90% λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους η πλειονότητα των δημόσιων υπαλλήλων, εργάζονται από το σπίτι.

Ο οίκος Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψή του για αύξηση του ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ το 2022 από 3,0% σε 1,5% καθώς η στρατηγική μηδενικής ανοχής απέναντι στην COVID είναι πιθανό να διατηρηθεί έως το 2023.

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεμιστοκλέους: Να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητα

Θάνος Πλεύρης: Στη Γαλλία σήμερα ο υπουργός Υγείας για την Κοινή Διάσκεψη της ΕΕ

Κορωνοϊός: Γήπεδα και καρναβάλια σήμερα στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών