Η πλειοψηφία των ατόμων με φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις (RMDs) ανέχεται καλά το εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19, καθώς δεν παρατηρήθηκε διαφορά στο προφίλ ασφαλείας συγκριτικά με το αντίστοιχο στο γενικό πληθυσμό ή σε άτομα με μη φλεγμονώδεις RMDs.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από ανάλυση στοιχείων του Μητρώου COVAX της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Εταιρειών για την Ρευματολογία (EULAR).

Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν σύντομες αντιδράσεις στην ένεση.

Η ανάλυση προέκυψε από τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί παγκοσμίως ότι τα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί στα άτομα με φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της νόσου. Αφού οι συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη των εν λόγω εμβολίων.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, μόνο το 4,4% των ατόμων εμφάνισαν έξαρση μετά τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 και μόνο το 0,6% κατηγοριοποιήθηκε ως σοβαρή. Η πλειοψηφία των ασθενών (>98%) μπόρεσαν να συνεχίσουν τη λήψη της κανονικής τους αγωγής χωρίς αλλαγές. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη μελέτη παρατηρήθηκε χαμηλό ποσοστό Covid-19 λοιμώξεων στα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά προβλήματα μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Τα ανωτέρω ευρήματα είναι πολύτιμα και θα υποστηρίξουν τις συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αναλογία οφέλους/κινδύνου για τον Covid εμβολιασμό για άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά προβλήματα. Επιπλέον, οι πληροφορίες αυτές θα φανούν χρήσιμες για την ανάπτυξη νέων και αναθεωρημένων συστάσεων.

Το Μητρώο COVAX

Το Μητρώο (Registry) COVAX επιχειρεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του Covid εμβολιασμού σε άτομα με RMDs. Η πιο πρόσφατη δημοσίευση αποκαλύπτει δεδομένα από > 5.000 άτομα που νοσούν από διάφορες RMDs και εμβολιάστηκαν με διαφορετικά είδη Covid-19 εμβολίων. Τα ευρήματα θα καθησυχάσουν τους επαγγελματίες υγείας και τους εμβολιασμένους αλλά θα ενισχύσουν και την εμπιστοσύνη των νοσούντων στην ασφάλεια των εμβολίων.

Το Φεβρουάριο 2021, η EULAR δημιούργησε το μητρώο COVAX όπου γιατροί συλλέγουν και καταγράφουν πληροφορίες σχετικά με τον Covid εμβολιασμό σε άτομα με φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις RMDs. Στους ρευματολόγους, σε χώρες που συνεργάζονται με την EULAR, ζητήθηκε να καταγράψουν όσα περισσότερα περιστατικά γίνεται σε άτομα με RMDs που έλαβαν ένα Covid-19 εμβόλιο, ανεξαρτήτως της εμφάνισης ή όχι ανεπιθύμητων ενεργειών.

Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο 2021, συλλέχθηκαν πληροφορίες για 5.121 άτομα με διαφορετικές RMDs που έλαβαν μία τουλάχιστον δόση από ένα Covid εμβόλιο. Οι πιο κοινές φλεγμονώδεις RMDs ήταν η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα. Οι πιο κοινές μη φλεγμονώδεις RMDs ήταν η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση. Μεταξύ των φλεγμονωδών RMDs ασθενών, το 54% λάμβανε καθιερωμένο συνθετικό αντιρρευματικό τροποποιητικό της νόσου (csDMARD), το 42% λάμβανε βιολογικούς παράγοντες (bDMARDs) και το 35% λάμβανε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με κορωνοϊό – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια η διαδικασία

Γκάγκα: Στόχος μας η εύκολη πρόσβαση στα χάπια του κορωνοϊού

Μετάλλαξη Omicron 2: Πόσο πιο μεταδοτική είναι και πώς «αποφεύγει» τα εμβόλια – Αποκαλυπτική έρευνα