Παράλληλα με τη διαχείριση της επιδημίας και την εφαρμογή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα απασχολεί τους αρμόδιους, που σχετίζεται τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με τη θωράκιση του συστήματος υγείας.

Πρόκειται για τους περίπου 4.400 υγειονομικούς εργαζόμενους που παραμένουν ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοϊού και ως εκ τούτου βάσει της νομοθεσίας τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων εργασίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα κενά που εντοπίζονται ήδη στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας εξαιτίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα, καθώς έρχονται να προστεθούν σε ελλείψεις και υποστελέχωση απο τα προηγούμενα χρόνια.

Στις 31 Μαρτίου λήγει το χρονικό διάστημα της αναστολής από την εργασία τους, μετά την τελευταία τρίμηνη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας, και η επιστροφή τους στις θέσεις τους φαίνεται πως περνάει από τον υποχρεωτικό μονόδρομο του εμβολιασμού τους. Ήδη σε κυβερνητικό επίπεδο συζητείται το εργασιακό μέλλον των υγειονομικών που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν τον περασμένο Αύγουστο για να υψωθεί ένα δυνατό τείχος ανοσίας μέσα στο ΕΣΥ, και επιπλέον γενικώς το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όσους υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Αντιθέτως, διευκρινίζεται από το υπουργείο Υγείας πως όσοι υπηρετούν στο ΕΣΥ και δεν έχουν λάβει ακόμη την τρίτη δόση εμβολίου παρότι έχει παρέλθει το επτάμηνο δεν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης εξέπεμψε τελεσίγραφο για τους υγειονομικούς λέγοντας πως ο ίδιος έχει εισηγηθεί πως «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, από τις 31 Μαρτίου και μετά δεν θα πρέπει να παραμείνουν μόνο σε αναστολή εργασίας, αλλά θα πρέπει και να μη μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Πρόσθεσε όμως, πως πρόκειται για κεντρική κυβερνητική απόφαση, με τα δεδομένα να βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Όπως διευκρίνισε «αν η εισήγηση μου γίνει δεκτή σημαίνει ότι ο ανεμβολίαστος υγειονομικός δεν θα έχει ένα βασικό τυπικό προσόν για να παρέχει την υπηρεσία και αυτομάτως, δεν τίθεται θέμα απόλυσης, αλλά ο ίδιος θέτει τον εαυτό του εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Με το ζήτημα της απομάκρυνσης 4.400 ανεμβολίαστων υγειονομικών να είναι ορθάνοιχτο στο τέλος Μαρτίου, η προκήρυξη 4.000 μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που θα γίνει, αναμένεται να αποτελέσει μια στήριξη του εξαντλημένου υπάρχοντος προσωπικού και και στοιχειώδη ενίσχυση των δομών υγείας. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι αυτή η προκήρυξη είχε δρομολογηθεί ούτως ή άλλως, οπότε τα κενά που δημιουργούνται με την απομακρυνση από το ΕΣΥ των 4.400 υγειονομικών δεν καλύπτονται. Για τον λόγο αυτό συζητείται και η άμεση προκήρυξη των θέσεων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενω οι αρμόδιοι έχουν βεβαίως πάντα την εναλλακτική των συμβάσεων και τη διεξαγωγή μάχης με επικουρικό υγειονομικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομέων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προειδοποιεί πως η απόλυση έστω και ενός υγειονομικού θα είναι «αιτία πολέμου» και καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «στοχοποιείται ένα κλάδος που είναι εμβολιασμένος σε ποσοστό 97% ενώ επικρατεί σιωπή για άλλους επαγγελματικούς κλάδους που είναι σε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένοι».

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με κορωνοϊό – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια η διαδικασία

Γκάγκα: Στόχος μας η εύκολη πρόσβαση στα χάπια του κορωνοϊού

Μετάλλαξη Omicron 2: Πόσο πιο μεταδοτική είναι και πώς «αποφεύγει» τα εμβόλια – Αποκαλυπτική έρευνα