Την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκάλεσε η προαναγγελία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κυρίας Μίνας Γκάγκα για κομβικές αλλαγές στη διαδικασία της υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό) των αποφοίτων Ιατρικής, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα την περασμένη Κυριακή.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) προωθείται εξάμηνη άσκηση των αποφοίτων Ιατρικής σε κλινικές του Παθολογικού Τομέα, σε βασικές ιατρικές πράξεις και στη διαχείριση επειγόντων τραυματιολογικών και άλλων περιστατικών. «Η άσκηση αυτή θα λειτουργεί ως προετοιμασία για το αγροτικό ώστε οι νέοι γιατροί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι» εξηγούσε στη συνέντευξη η κυρία Γκάγκα.

H Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ εισηγείται στην Ολομέλειά του, η οποία συνεδριάζει αύριο τη θεσμοθέτηση προγράμματος μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης το οποίο θα είναι προϋπόθεση για να κάνει ο απόφοιτος της ιατρικής την υπηρεσία υπαίθρου.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, το θέμα εισάγεται προς έγκριση στην ημερήσια διάταξη «παρά την έγκαιρα και τεκμηριωμένα εκφρασμένη κατηγορηματική αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών, τόσο εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ όσο και εκ μέρους του συνόλου των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών» και ζητεί να αποσυρθεί άμεσα από την Ολομέλεια του ΚΕΣΥ το συγκεκριμένο θέμα.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως «δίπλα στις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικευόμενων θα θεσμοθετηθούν στα νοσοκομεία άλλες θέσεις όπου μάλιστα θα υπάρχει «ηλεκτρονική λίστα προτεραιότητας» και οι γιατροί που θα τις καταλάβουν δεν θα είναι ούτε ειδικευόμενοι ούτε αγροτικοί, δηλαδή με απλά λόγια δεν θα είναι γιατροί αλλά θα είναι «μαθητευόμενοι πρακτικής άσκησης», παιδιά για όλες τις δουλειές που θα καλύπτουν με όρους δουλείας κενά παντός είδους προσωπικού, αντί για τις προσλήψεις που δεν γίνονται. Και χαρακτηρίζει τις αλλαγές ως «ένα αναχρονιστικό, αντιδραστικό σχέδιο δεκαετιών, που ανασύρεται από τη ναφθαλίνη».

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών υπογραμμίζουν πως «με πρόσχημα υπαρκτά προβλήματα στην προπτυχιακή εκπαίδευση και την «ανάγκη απόκτησης δεξιοτήτων», προωθείται μια βαθιά αντιδραστική τομή στην ιατρική εκπαίδευση με στόχο από τη μία να υψώσουν φραγμούς στην έναρξη και την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, τη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων, στο δημόσιο σύστημα υγείας (πρακτικάριων αποφοίτων της ιατρικής, αγροτικών, ειδικευόμενων, επικουρικών κ.λπ.) και από την άλλη την «κάλυψη» των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας με φτηνό ανειδίκευτο ιατρικό δυναμικό» και εκτιμούν πως η ρύθμιση όχι μόνο δε θα αναβαθμίσει την ιατρική εκπαίδευση απεναντίας θα την υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο αλλά και θα αυξήσει το κύμα της μαζικής φυγής αποφοίτων της ιατρικής στο εξωτερικό.

Eιδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι θάνατοι παγκοσμίως

Κορωνοϊός – Παγώνη: «Πολύ σοβαρό» το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα – Μεταφέρθηκαν 5 ασθενείς στην Αθήνα