*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν λιγότερες ελευθερίες, όπως το να μην τους επιτραπεί η είσοδος σε μπαρ και πολιτιστικά θεάματα, προειδοποίησε χθες ο προσωπάρχης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Χέλγκε Μπράουν. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Bild», ο Μπράουν υποστήριξε ότι οι ανεμβολίαστοι ίσως να μην έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται σε μπαρ, κινηματογράφους ή αθλητικά γεγονότα.

Από τη πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστίν Λάμπρεχτ έσπευσε να απορρίψει το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της Covid σε στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

«Δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ευρεία κλίμακα», είπε η Λάμπρεχτ μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο «Deutschlandfunk». «Εάν υπάρχουν άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν σε σπίτια ή νοσοκομεία, εξακολουθούν να έχουν την επιλογή να κάνουν τακτικά τεστ Covid», πρόσθεσε.

Στη Γερμανία αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα του κορωνοϊού. «Ήταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, σε κοινή συνέντευξηTύπου με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανική κυβέρνηση θέτει ως στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων στο 85% , στις ηλικίες 12 έως 59 ετών, και στο 90% στις ηλικίες άνω των 60. Σε αυτή την περίπτωση η αύξηση των κρουσμάτων θα ήταν «υπό έλεγχο», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. Στη Γερμανία, το 60% του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Ωστόσο, αν και υπάρχουν εμβόλια, οι ρυθμοί εμβολιασμού επιβραδύνονται. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προβλέπει ένα ποσοστό εμβολιασμού γύρω στο 70-80% μεταξύ των ενηλίκων, το οποίο θεωρείται ανεπαρκές για να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης». Τη ίδια ώρα, σε ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και κινητά συνεργεία εμβολιασμού, σε πλατείες ή εμπορικά κέντρα.

Όποιος θέλει και προλαβαίνει εμβολιάζεται, χωρίς να τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ηλικία, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες για την εξασφάλιση ραντεβού. Σε πολιτικό επίπεδο, η ευθύνη σε ότι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού, ανήκει κατά κύριο λόγο στα ομόσπονδα κρατίδια.

Στην καθιερωμένη καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, η Μέρκελ εξήρε την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι τοπικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τη «δραματική» αύξηση των κρουσμάτων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κικίλιας: Οι νέοι να εμβολιαστούν έστω και με μία δόση πριν πάνε διακοπές – Έκκληση για τους 55 και άνω