Προβληματισμό προκαλεί στη Βρετανία η αύξηση των κρουσμάτων σε πάνω από 3.000 για πέμπτη διαδοχική ημέρα, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα της οριστικής εξόδου από το lockdown.

Κυβερνητικός σύμβουλος δήλωσε ότι η προγραμματισμένη λήξη όλων των περιορισμών στις 21 Ιουνίου θα πρέπει να καθυστερήσει «λίγες εβδομάδες», καθώς οι αρμόδιοι συγκεντρώνουν περισσότερα στοιχεία για την διασπορά του κορωνοϊού.

«Νομίζω ότι οι πολίτες δεν ζητούν να εγκαταλείψουμε την ημερομηνία της 21ης Ιουνίου, απλώς να την καθυστερήσουμε μερικές εβδομάδες, για να συγκεντρώσουμε δεδομένα και να δούμε με πιο καθαρό τρόπο την πορεία της πανδημίας» δήλωσε ο καθηγητής Ράβι Γκούπτα στο BBC Radio 4. Μάλιστα σημείωσε ότι τα οφέλη της καθυστέρησης είναι πολύ περισσότερα από το κόστος. Την ίδια ώρα, επιστήμονες εκτιμούν ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί τα πρώτα στάδια ενός τρίτου κύματος της νόσου.

Φόβοι για τρίτο κύμα

Ο Ευρωπαίος καθηγητής δημόσιας υγείας Μάρτιν ΜακΚι, δήλωσε στον Guardian ότι «μοιάζει πολύ σαν να βρισκόμαστε νωρίς σε ένα τρίτο κύμα», ενώ ο καθηγητής Γκούπτα δήλωσε ότι η πρόσφατη εκθετική αύξηση ίσως να ισοδυναμεί με αυτό. Ανάλογη άποψη έχει και μικροβιολόγος του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που υποστήριξε ότι υπάρχουν σημάδια για την έναρξη του τρίτου κύματος.

Την Κυριακή, η Βρετανία ανακοίνωσε 3.240 νέα κρούσματα, καταγράφοντας για πέμπτη διαδοχική ημέρα νέες μολύνσεις που ξεπερνούν τις 3.000, ενώ την παρασκευή έφτασαν τις 4.000, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης των περιορισμών. Ωστόσο, σημείωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί όταν υπάρχουν περισσότερα για την ινδική μετάλλαξη και τον αριθμό των νοσηλειών.

Η κυβέρνηση διαρρέει περί καθυστέρησης της Ημέρας Ελευθερίας

Ήδη, το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων για πέραν της 21ης Ιουνίου είχε διαρρεύσει από την κυβέρνηση, με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ να μιλούν για πιθανότητα 50%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκούπτα, η καλή πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έδωσε στους πολίτες μια «ψευδή αίσθηση ασφάλειας», καθώς ο αριθμός των μολύνσεων μένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο εξήγησε ότι είναι αναπόφευκτο να νοσήσουν αρκετοί μη εμβολιασμένοι με την υπερβολικά μεταδοτική μετάλλαξη.

Μέχρι στιγμής, στη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί περίπου 40 εκατομμύρια ενήλικες με έστω μία δόση, ενώ 25 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, πάνω από πέντε εκατομμύρια Βρετανοί άνω των 50 ετών είναι είτε ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.