Οι αρχές της Αργεντινής θα επιβάλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, καθώς αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν αλλεπάλληλα τραγικά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων.

Η κυβέρνηση έχει καταλήξει πως είναι απαραίτητο να επιβληθούν πιο αυστηροί έλεγχοι για να μειωθούν οι μολύνσεις, να περιοριστεί η διασπορά του ιού, καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) γεμίζουν στα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες.

«Βρισκόμαστε στη χειρότερη στιγμή της πανδημίας», εξήγησε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επιβεβαιώθηκαν άλλα 35.884 κρούσματα του SARS-CoV-2, την επομένη του ρεκόρ σχεδόν 40.000 μολύνσεων (επακριβώς 39.652). Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει τα 3,45 εκατομμύρια, στοιχείο που σημαίνει πως, κατά κεφαλήν, η Αργεντινή βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμη κι από τη Βραζιλία.

Ακόμη 434 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 72.699 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μια δεύτερη κυβερνητική πηγή ανέφερε πως τα νέα μέτρα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Σάββατο.

«Σε μεγάλο μέρος της χώρας» τα νοσοκομεία υφίστανται «μεγάλη πίεση» και «αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, αντιμετωπίζουμε αληθινό κίνδυνο να μην είμαστε σε θέση να προσφέρουμε περίθαλψη», προειδοποίησε προχθές Τετάρτη η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι.