Μια ειδική ομάδα εργασίας που θα έχει ως σκοπό να αυξήσει τις παραγωγικές δυνατότητες των μονάδων παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 που βρίσκονται στην Ευρώπη, επιθυμεί να συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έπειτα από την έντονη κριτική που δέχθηκε η Κομισιόν αναφορικά με τις προμήθειες εμβολίων αλλά και το χάος που ακολούθησε την ανακοίνωση της αγγλοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca για μείωση του αριθμού των εμβολίων που θα παραδώσει στους «27», το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ οργανώνει μια «Task Force», υπό τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν με σκοπό τον συντονισμό και την προώθηση της παραγωγής εμβολίων εντός της ΕΕ, ώστε η Ένωση να μην εξαρτάται από τρίτες χώρες.

Ο ίδιος ο Επίτροπος Μπρετόν, σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, δήλωσε ότι το «πρόβλημα με τους κατασκευαστές νέων εμβολίων όπως η Biontech, η Moderna ή η Curevac είναι ότι δεν έχουν εμπειρία. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της, ακόμα και τον επταετή προϋπολογισμό της ή και κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να χρηματοδοτήσει υπάρχουσες ή νέες παραγωγικές μονάδες εντός της ΕΕ, ώστε σε ένα χρονικό διάστημα 18 – 24 μηνών η ΕΕ να είναι πλήρως ανεξάρτητη στην παραγωγή και διάθεση εμβολίων, καθώς ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.