Στα σχολικά θρανία θα επιστρέψουν αύριο οι μαθητές Γυμνασίων σε όλη τη χώρα και οι μαθητές Λυκείων στις «κίτρινες» περιοχές.

Ωστόσο, τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Αττική, με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση.

«Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς» δήλωσε, δίνοντας τον τόνο, σε σχετικό μήνυμά της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, καθώς και στην περίπτωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επισταμένη θα είναι η τήρηση των μέτρων πρόληψης, δηλαδή:

· υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

· χρήση αντισηπτικών και τακτικοί αερισμοί των χώρων

· τα διαλείμματα θα γίνονται ανά ομάδες μαθητών,

· σταθερές θα είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

· καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων,

· ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά..

· Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

Δεν αποκλείεται νέο κλείσιμο των σχολείων

Ωστόσο, κι ενώ η ΟΛΜΕ εκφράζει προβληματισμό, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ένα νέο κλείσιμο των σχολείων.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι «τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο». Ωστόσο, ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν όλα στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα.

«Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορωνοϊό, πρόσθεσε.

«Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια», είχε δηλώσει χθες ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

«Πονοκέφαλος» τα διαγωνίσματα, οι βαθμολογίες και οι απουσίες

Με την επιστροφή τους στην τάξη, οι μαθητές αναμένουν διαγωνίσματα, που θα κρίνουν και τις βαθμολογίες για το α’ τετράμηνο.

Από το υπουργείο Παιδείας, με σχετικές εγκυκλίους, έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α’ τετραμήνου στο Β’ τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως. Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης.

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α’ τετράμηνο και με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους.

Όσο για την καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας) και ότι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών και μαθητριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β’ τετραμήνου.