Οσμή πολέμου εκπέμπεται από τις δραματικές εικόνες στις υπερφορτωμένες μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομίων στις ΗΠΑ, όπου η πανδημία επελαύνει και πάλι σαρωτικά. Σκηνές που αποτυπώνουν το απόλυτο θρίλερ είναι ο καθημερινός εφιάλτης νοσηλευτριών που με τρεις λέξεις περιγράφουν τον Γολγοθά τους από τις εντατικές: Εξουθενωτικό, αποκαρδιωτικό, τρομακτικό…

«Φοβάμαι ότι οι αριθμοί θα είναι τόσο υψηλοί που δεν θα υπάρχει χώρος για εισαγωγές, ακόμη και για ασθενείς που δεν πάσχουν από κορωνοϊό», δήλωσε η νοσηλεύτρια από το Αϊντάχο, Σάρα Γκραμπάουσκα.

Η συνάνδελφός της, Κάρι Φεράρα, παρατήρησε ότι τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών προκαλούν αυξημένο άγχος στους υγειονομικούς που έχουν να σηκώσουν βαρύ φορτίο.

«Είναι πάντα δύσκολος ο θάνατος. Είναι λίγο καλύτερο όμως όταν τα μέλη της οικογένειας μπορούν να είναι εκεί», επεσήμανε η Φεράρα η οποία πάσχει από άσθμα, ενώ τόσο εκείνη όσο και η οικογένειά της είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι καλείται να φορά μάσκα 12-14 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή.

Η Γκραμπάουσκα αναγκάστηκε να ανέβει τον δικό της Γολγοθά, όταν μέσα στον πανικό της Εντατικής κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μόλυνση της μητέρας της από κορωνοϊό.

«Ήταν τρομακτικό, ο ήχος του τηλεφώνου μου ήταν ψηλά γιατί περίμενα μήπως ακούσω ότι η μητέρα μου θα διασωληνωθεί. Σκεφτόμουν εάν της είπα πόσο την αγαπώ…», σημειώνει η νοσηλεύτρια.

Είχε την τύχη να δει τη μητέρα της να βγαίνει νικήτρια από τη μάχη της με τη νόσο, χρειάστηκαν όμως πέντε μήνες για να επανέλθει στην κανονικότητα.