Το αντιικό φάρμακο της Gilead Sciences, ρεμντεσιβίρη (remdesivir) απέτρεψε την πνευμονία σε μακάκους που μολύνθηκαν με τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα, Τρίτη, στο ιατρικό περιοδικό Nature.

Η ρεμντεσιβίρη είναι το πρώτο φάρμακο που σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, επιφέρει βελτίωση της λοίμωξης COVID-19.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 12 μακάκοι μολύνθηκαν σκόπιμα με τον νέο κορωνοϊό και οι μισοί έλαβαν εγκαίρως θεραπεία με ρεμντεσιβίρη.

Οι μακάκοι που έλαβαν ρεμντεσιβίρη δεν παρουσίασαν ενδείξεις αναπνευστικής νοσηρότητας, ενώ παρατηρήθηκε μειωμένη βλάβη στους πνεύμονες, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι λεπτομέρειες από τη δοκιμή στους πιθήκους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ τον Απρίλιο, αλλά τα ευρήματα αυτά δεν είχαν ελεγχθεί από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων – διαδικασία απαραίτητη για την επικύρωση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων.

Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν η ρεμντεσιβίρη να χορηγείται όσο νωρίτερα γίνεται, προκειμένου να αποτρέψει την εξέλιξη της COVID-19 σε πνευμονία.

Η ρεμντεσιβίρη έλαβε ειδική έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τη χορηγούν στο πλαίσιο προγραμμάτων είτε πρώιμης πρόσβασης είτε παρηγορητικής φροντίδας.

Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου είναι σε εξέλιξη και τα πρώτα στοιχεία έχουν δείξει πως συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση από τη λοίμωξη COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.