Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Σεμινάριο ώμου “Athens Shoulder Course 2024”, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα ιατρικά συνέδρια σε όλη την Ευρώπη, με 352 συμμετέχοντες και με περισσότερους από 100 Έλληνες και ξένους ομιλητές και εκπαιδευτές, ορισμένους εκ των κορυφαίων ορθοπαιδικών χειρουργών με εξειδίκευση στον ώμο παγκοσμίως.

To Διεθνές Σεμινάριο διοργανώθηκε από την Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με την Ιταλική (SIAGASCOT) και Γαλλική (SFA) Αρθροσκοπική Εταιρεία, υπό την αιγίδα, μεταξύ άλλων, της HEAL Academy, της εκπαιδευτικής ακαδημίας του Ομίλου Hellenic Healthcare Group.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένες ομιλίες και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ορισμένων από τους εμπειρότερους χειρουργούς ώμου, σχετικά με ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και τις νεότερες τεχνικές. Ταυτόχρονα, παρακολούθησαν τα άκρως εντυπωσιακά «Mini Battles»  &  «Debates» πάνω σε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης ίδιων παθήσεων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε  αναμετάδοση μαγνητοσκοπημένων χειρουργείων και παρουσίαση πρωτοπόρων μεθόδων από τους ίδιους τους εισηγητές για την αποτύπωση των δυσκολιών και την άμεση αντιμετώπισή τους.  Η εκπαιδευτική εμπειρία των συμμετεχόντων ολοκληρώθηκε με την πρακτική εφαρμογή σε πτωματικά παρασκευάσματα των πιο σύγχρονων τεχνικών αρθροσκοπικής και ανοικτής χειρουργικής του ώμου με συγκεκριμένες μεθόδους που πραγματοποιήθηκε στο ATTC, σε ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα Χειρουργικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του Athens Shoulder Course και παράλληλα με αυτό, διεξήχθη για 3η χρονιά το Special Physio Workshop με διεθνή συμμετοχή. Το workshop απευθύνονταν σε φυσιοθεραπευτές και ήταν αφιερωμένο στη σφαιρική προβολή των παθήσεων από χειρουργικής πλευράς και στην εις βάθος παρουσίαση των τρόπων αποκατάστασης σε κάθε περίπτωση.

Ο Πρόεδρος του  “Athens Shoulder Course”, κ. Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκης, Ορθοπαιδικός, Διευθυντής Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, αναφέρει: «Για να προάγεις την Ορθοπαιδική Επιστήμη και τη Χειρουργική Τέχνη, οφείλεις να ανταλλάζεις απόψεις με τους συναδέρφους σου, να μοιράζεσαι την εμπειρία σου, να αναζητείς καλύτερες λύσεις για τα προβλήματα των ασθενών σου και να μεταφέρεις την εμπειρία σου στους νεότερους συναδέλφους, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις πιο σύγχρονες πρακτικές. Είμαστε πολύ τυχεροί που όλες αυτές οι προσωπικότητες έρχονται στη χώρα μας, σε μια εποχή που η Ορθοπαιδική αλλάζει με ταχύτητα φωτός λόγω της αλληλεπίδρασης της με τις τεχνολογικές εξελίξεις».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Σεμιναρίου, κ. Εμμανουήλ Μπριλάκης, Ορθοπαιδικός, Αναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, τόνισε:  «Κάθε χρόνο προσπαθούμε να φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα εξειδικευμένους Ορθοπαιδικούς από όλο τον κόσμο για να μοιραστούν τη γνώση, την εμπειρία αλλά και τους προβληματισμούς τους. Επίσης, να εγκαταστήσουμε μια «κοινή γλώσσα» με τους Φυσικοθεραπευτές μας, εξηγώντας τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και μαθαίνοντας από αυτούς τις σύγχρονες εξελίξεις της τέχνης της αποκατάστασης».