Στις 9 και 10 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέμα την ανταπόκριση της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας στο έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον του κλάδου. Στην συνάντηση θα συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και για το λόγο αυτό ο ΣΦΕΕ του απέστειλε σχετική ανακοίνωση την οποία συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδια Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA). Στην επιστολή σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι διακυβεύεται το μέλλον της ευρωπαϊκής βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, με βάση τις επεδνύσεις στην έρευνα. Επίσης επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που κρατά τα κλειδιά ώστε να μην κλείσει την πόρτα στο μέλλον της.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι στις 14 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει και τη σημαντική αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι φαρμακευτικές εταιρείες συμφωνούν με τις πρόσφατες παρατηρήσεις της Προέδρου von der Leyen στο Νταβός ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ενίσχυση της βιομηχανικής μας βάσης και να κάνουμε την Ευρώπη πιο φιλική προς τις επενδύσεις και την καινοτομία. Βλέπουμε επιθετικές προσπάθειες να προσελκύσουν τις βιομηχανικές μας ικανότητες μακριά στην Κίνα ή αλλού. Και γνωρίζουμε ότι οι μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το τι κάνουμε σήμερα».

Αναφέρεται ακόμη ότι η νέα νομοθεσία θα έχει διαρκή, σημαντικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε έναν τομέα που συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα ανάπτυξης καινοτομίας στο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ, με 136 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, απασχολεί 840.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη και επανεπενδύει το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του σε έρευνα και ανάπτυξη από οποιονδήποτε άλλο τομέα υψηλής τεχνολογίας, ήτοι 42 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η νέα νομοθεσία αναμένεται ακόμη να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πρόσβαση των ευρωπαίων ασθενών στις πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές, τις εξελίξεις στη θεραπεία καθώς και τη δημόσια υγεία ευρύτερα.

«Για την Ευρώπη, είναι μια απλή επιλογή: Θα διατηρήσουμε ένα ακμάζον βιοφαρμακευτικό οικοσύστημα με κορυφαία ιατρική επιστήμη παγκοσμίως που υποστηρίζει την οικονομική ευημερία και τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας, ή θα θα περάσουμε σε μια συνεχή απώλεια επενδύσεων και ταλέντων, που κατευθύνεται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού; Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας δεν είναι νέος. Κι εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τη δεκαετία του ’90, οι μισές από όλες τις νέες θεραπείες προέρχονταν από Ευρώπη. Σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό έχει περιοριστεί στο 20%. Επίσης, ενώ το 2002 οι ΗΠΑ ξόδεψαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη για φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, σήμερα ξοδεύουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα ετησίως. Η απασχόληση στον φαρμακευτικό τομέα στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά 800% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι χώρες αυτές παρέχουν ένα καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας που είναι απαραίτητο για το μέλλον της έρευνας και ανάπτυξης και μια βιώσιμη αγορά στην οποία πωλούνται τα προϊόντα», σημειώνει στην επιστολή της η EFPIA.

«Οι Βρυξέλλες κρατούν λοιπόν τα κλειδιά για την απελευθέρωση της υγείας, της καινοτομίας και του οικονομικού δυναμικού της μεγαλύτερης βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα. Έχει τη δύναμη να ανακόψει την εκροή των επενδύσεων, αφήνοντας την Ευρώπη στην «ανοιχτή αγκαλιά» των ΗΠΑ και της Κίνας. Εάν η ΕΕ το κάνει σωστά, η φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα στην Ευρώπη, βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει στην παροχή του καλύτερου δυνατού για τους ασθενείς, αναπτύσσοντας ένα πιο υγιές μέλλον», καταλήγει η επιστολή προς τον κ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκης: Η μάχη απέναντι στον καρκίνο είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας, τονίζει σε ανάρτησή του για την Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου