Η απόσχιση της θυγατρικής Sandoz και η επικέντρωση σε 5 βασικές θεραπευτικές κατηγορίες, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής που θα ακολουθήσει την τρέχουσα χρονιά η ελβετική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Το 2022 εξελίχθηκε σε μία καλή χρόνια για τον όμιλο με τον κύκλο εργασιών του ομίλου να διαμορφώνονται στα 50,6 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τα καθαρά κέρδη προσέγγισαν τα 7 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το 2022, όμιλος αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις του και τα λειτουργικά αποτελέσματα το 2023 με το ρυθμό ανόδου να βρίσκεται βέβαια σε μονοψήφια επίπεδα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2022, ο Vas Narasimhan, Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis, δήλωσε: «Η Novartis βρίσκεται σε μια καλή πορεία ώστε να καταστεί μια απόλυτα καινοτόμος εταιρεία φαρμάκων, βρισκόμενη στην μοναδική θέση να αξιοποιήσει σε παγκόσμια κλίμακα τις πλατφόρμες Έρευνας και Ανάπτυξης της. Οι έξι βασικές επώνυμες θεραπείες αντιπροσωπεύουν τώρα το 32% των πωλήσεων καινοτόμων φαρμάκων μας και σημειώνουν άνοδο κατά 26%. Κοιτάζοντας το μέλλον, διαθέτουμε ένα χαρτοφυλάκιο σημαντικών θεραπειών και αναμένουμε 15 νέες ενδείξεις μεσοπρόθεσμα. Επίσης αναμένουμε να συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της Novartis ESG, ώστε να γίνουμε η πιο αξιόπιστη εταιρεία φαρμάκων στον κόσμο».

Οι στόχοι για το 2023

Κατά τη διάρκεια του 2022, η Novartis παρουσίασε μια νέα εστιασμένη στρατηγική, με τη μετατροπή της σε μια επιχείρηση Καινοτόμων Φαρμάκων. Σύμφωνα με τη διοίκηση υπάρχει σαφής επικέντρωση σε πέντε βασικούς θεραπευτικούς τομείς (καρδιαγγειακά, ανοσολογία, νευροεπιστήμη, συμπαγείς όγκους και αιματολογία), με πολλαπλά σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για το συνολικό χαρτοφυλάκιό της όσο και κάθε έναν από αυτούς τους τομείς ξεχωριστά, που απευθύνονται σε μια σειρά σοβαρών ασθενειών διαθέτοντας σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Εκτός από τις δύο καθιερωμένες τεχνολογικές πλατφόρμες (χημεία και βιοθεραπευτική), τρεις αναδυόμενες πλατφόρμες (γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία, θεραπεία ραδιοσυνδέτη και xRNA) δίνεται προτεραιότητα για συνεχείς επενδύσεις σε περαιτέρω Έρευνα και Ανάπτυξη. Γεωγραφικά, ο όμιλος επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στις βασικές χώρες που έχει παρουσία, δηλαδή σε ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία και Ιαπωνία.

Οι προτεραιότητές

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, οι προτεραιότητες για την τρέχουσα χρονιά είναι:

1. Επιτάχυνση της ανάπτυξης: Περαιτέρω εστίαση στην παροχή φαρμάκων υψηλής αξίας και εστίαση στην ενίσχυση ενός υπό ανάπτυξη υψηλής αξίας χαρτοφυλακίου φαρμάκων σε όλους τους βασικούς θεραπευτικούς τομείς μας.
2. Επίτευξη αποδόσεων: Διατήρηση της ενσωμάτωσης διαδικασιών για την επίτευξη λειτουργικής υπεραξίας και της επίτευξη βελτιωμένων οικονομικών μεγεθών. Η Novartis παραμένει συνεπής απέναντι στους μετόχους της και επικεντρωμένη ως προς τον τρόπο απόδοσης κεφαλαίων, παράγοντας ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που υποστηρίζει την διατήρηση της ευελιξίας της.
3. Ενδυνάμωση θεμελίων: H εταιρεία προωθεί την απελευθέρωση της δυναμικής των ικανοτήτων των ανθρώπων της, επιταχύνει την επιστήμη και την τεχνολογία δεδομένων, συνεχίζοντας παράλληλα και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Η απόσχιση της Sandoz 

Η διοίκηση του ομίλου επεσήμανε επίσης ότι η προγραμματισμένη απόσχιση της θυγατρικής εταιρείας Sandoz, βρίσκεται σε καλό δρόμο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής  υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις, όπως διαβούλευση με τις επιτροπές και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς, τη φορολογική νομοθεσία και τις αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορολογικών αρχών, την τελική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου και την έγκριση των μετόχων σύμφωνα με το ελβετικό εταιρικό δίκαιο. Πάντως αναφέρεται αναμένεται η διαδικασία αυτή να μην επηρεάσει φορολογικά την οικονομική κατάσταση της Novartis.