«Μην κάνεις στους άλλους, αυτό που δεν θα ήθελες να σου κάνουν» είναι ένα μήνυμα στην επίσημη ιστοσελίδα της A Promise to Animals (APA), της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που ίδρυσε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και την προώθηση του βιγκανισμού ως τρόπου ζωής για τη ζωή. Χωρίς θυσίες, μόνο με οφέλη· την εξασφάλιση της ζωής για κάθε ον, της καλής υγείας για τον άνθρωπο.

Το τελευταίο ζήτημα θα αναδείξει το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, η 1η Vegan Ιατρική Ημερίδα με θέμα «Εξελίξεις στην πρόληψη και θεραπεία νοσημάτων μέσω της φυτικής διατροφής», μια συνδιοργάνωση της ΑPA και της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού με στόχο την ενημέρωση της ελληνικής ιατρικής κοινότητας και των επαγγελματιών υγείας για τα επιστημονικώς αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της φυτικής διατροφής και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στο πεδίο της πρόληψης και θεραπείας νοσημάτων.

Εξ αφορμής της ημερίδας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η κ. Κούρκουλου – Λάτση συναντήθηκε χθες με δημοσιογράφους και μέλη της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας στον vegan φούρνο Holy Llama και συνομίλησε για την ενημερωτική πρωτοβουλία και τον βηγκανισμό εν γένει.

Επιλογή για όλους, όχι αγαθό πολυτελείας

Αν και η υιοθέτηση της vegan διατροφής και lifystyle συνδέεται με ζητήματα ηθικής, υπάρχουν επιπλέον λόγοι για την επιλογή τους. Το διατροφικό μοτίβο που αποκλείει τα ζωικά τρόφιμα και παράγωγά τους έχει συσχετιστεί με καλύτερους δείκτες υγείας όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μικρότερο κίνδυνο νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος. Για την κ. Κούρκουλου – Λάτση, τα δώρα του βηγκανισμού για την υγεία ήταν ένας επιπλέον λόγος να τον εντάξει στη ζωή της, επιλογή διαθέσιμη για όλους και όχι τους λίγους.

Πολέμιοι του βηγκανισμού όσο και άτομα που διατηρούν επιφυλάξεις τον μέμφονται ως «αγαθό πολυτελείας», κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί στο υψηλό κόστος πολλών vegan διατροφικών προϊόντων που «μιμούνται» ζωικά. «Είμαι κατά των υποκατάστατων ζωικών τροφίμων όπως τυριά ή κρέας, τα οποία έχουν συνήθως υποστεί μεγάλη επεξεργασία» αναφέρει στο ygeiamou και συμπληρώνει. «Vegan μπορείς να γίνεις με απλά τρόφιμα, όπως αυτά που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Μπορείς να τρως γεμιστά, λαδερά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά… Τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα κοστίζουν λιγότερο από το κρέας».

Εργαλείο πρόληψης

Η επάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνη Β12 αποτελεί το κύριο διακύβευμα για όσους επιλέγουν την αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή. Συμπληρώματα B12 ή κατανάλωση τροφών ενισχυμένων με τη βιταμίνη όπως προϊόντα σόγιας, είναι απαραίτητα για την αποφυγή έλλειψής της και την πρόκληση αναιμίας με συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη, μυϊκή αδυναμία και δύσπνοια. «Και στις αγελάδες χορηγούνται συμπληρώματα B12. Το κρέας που καταναλώνεις είναι ενισχυμένο με B12» αναφέρει στο ygeiamou η Κούρκουλου – Λάτση και προσθέτει πως «έχει αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης της B12. Κάποτε γινόταν από μικροοργανισμούς στο νερό και το χώμα», εξηγώντας το πρόβλημα της μειούμενης ποιότητας του εδάφους.

Η πιθανότητα χαμηλών επιπέδων Β12 δεν απειλεί μόνο τους vegan όμως. «Πολλά παιδιά μικρής ηλικίας αποφεύγουν το κρέας. Θα δεις ότι τρώνε μόνο ζυμαρικά για παράδειγμα. Τουλάχιστον εμείς [οι γονείς που επιλέγουμε vegan διατροφή για το παιδί μας], παρέχοντας συμπλήρωμα προλαμβάνουμε την ανεπάρκεια» αναφέρει.

Καλές προθέσεις και αντικρουόμενοι στόχοι

Δεν είναι σπάνιο ένας καλός σκοπός να αντιβαίνει σε κάποιον άλλον και οι δικαιωματικές διεκδικήσεις να είναι αντικρουόμενες. Έτσι, αν και ο βιγκανισμός δεν αποτελεί προνόμιο λίγων και το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων δεν πηγαίνει κόντρα στο δικαίωμα του ανθρώπου για ποιοτική ζωή και υγεία μέσω της διατροφής, η κατάσταση περιπλέκεται όταν στην άλλη πλευρά βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος. «Ναι, το fast-fashion για παράδειγμα με τα ρούχα από δερματίνη και άλλα υλικά από πλαστικό είναι επιβάρυνση για το περιβάλλον. Είναι ένα πρόβλημα, δυστυχώς και, προς το παρόν, μπορούμε να προσπαθούμε για τις ισορροπίες».

Διαβάστε επίσης:

Να τι τρώνε όσοι έχουν χαμηλή χοληστερόλη, ουρικό οξύ και υγιές ήπαρ

Χορτοφάγοι ή Κρεατοφάγοι: Ποιοι είναι πιο αδύνατοι και ποιοι πιο εξωστρεφείς