Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Προέδρου του ΙΣΑ και του Παγκοσμίου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Γιώργου Πατούλη, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το 1ο Ιπποκρατικό Σχολείο (SummerSchool), στο οποίο συμμετείχαν 28 τελειόφοιτοι φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικών Σχολών από όλο τον κόσμο.

Κατά την άφιξή τους στην Αθήνα, ο κ. Πατούλης υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στις φετινές εκδηλώσεις μαζί με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω Καθηγητή Νίκο Παπαντωνίου, ενώ ακολούθησε ξενάγησή τους στο Μουσείο και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στο ταξίδι τους στην Κω τους συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Δρ. Αντώνης Πολυδώρου. Εκεί, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Διεθνούς Ιπποκρατικού Ιδρύματος από τον Καθηγητή Στέφανο Γερουλάνο, ενώ επισκέφθηκαν και τους Κήπους του Ιπποκράτη, όπου έγινε η παρουσίαση των φυτών που χρησιμοποιούσε ο πατέρας της Ιατρικής από τον καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών Ε. Ευεργέτη. Ο κ. Ευεργέτης παρουσίασε τη μέθοδο με την οποία ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα παράγουν κλώνους από τον πλάτανο του Ιπποκράτη στην Κω, προκειμένου να μεταφυτευθούν σε Ιατρικές Σχολές ανά τον κόσμο.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και στο πλαίσιο του προγράμματος «CareerDay» οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν καθηγητές και εκπροσώπους από Ιατρικούς Συλλόγους όλου του κόσμου και να αποκομίσουν γνώσεις τόσο για την ειδικότητα που θα ακολουθήσουν αλλά και για την χώρα στην οποία πρόκειται θα ειδικευθούν.

Η ορκωμοσία των Αρίστων στο νησί του Ιπποκράτη

Παράλληλα το Σάββατο 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Κω η καθιερωμένη ορκωμοσία των Αρίστων Ιατρών από τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κατά την ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε την σημασία της συμμετοχής και των ξένων Ιατρών στην ορκωμοσία για την διάδοση των Ιπποκρατικών Ιδεών σε ολόκληρο τον κόσμο, μια πρωτοβουλία που υλοποιείται με την συνεργασία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω και του ΙΣΑ.

«Η σύγχρονη δυτική ιατρική γεννήθηκε στο νησί της Κω από τον Ιπποκράτη. Αυτή την βαριά παρακαταθήκη, έχουμε χρέος να την διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο – και αυτήν ακριβώς την αποστολή επιτελούμε με την Ιπποκρατική Εβδομάδα, προσφέροντας την ευκαιρία στους αριστούχους νέους γιατρούς να διαδώσουν το ιπποκρατικό πνεύμα σε όλο τον κόσμο» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα Υγείας του κόσμου. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε την εξωστρέφεια της χώρας μας και της Ιατρικής επιστήμης».

Ο Πρόεδρος και το ΔΣ του ΔΙΙΚ τίμησαν για την επιτυχή αυτή πρωτοβουλία τον Γ. Πατούλη σε ειδική τελετή, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να προεδρεύει της επιτροπής του Ιδρύματος για τη διάδοσή των Ιπποκρατικών Ιδεών σε παγκόσμιο επίπεδο, με Γενικό Γραμματέα τον Δρ. Αντώνη Πολυδώρου.

Πλούσιο το πρόγραμμα παράλληλων δράσεων.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου διεξήχθη αγώνας δρόμου προς τιμή του Ιπποκράτη, στον οποίο συμμετείχαν για πρώτη φορά φέτος άτομα με διανοητική αναπηρία από τους Special Olympics.

Ο Πρόεδρος των Special Olympics, Πρέσβης ε.τ. Διονύσιος Κοδέλας, μετά την ομιλία του τίμησε τον Δρ. Γιώργο Πατούλη για τη διαχρονική υποστήριξή του στον θεσμό των SpecialOlympics. Ο κ. Κοδέλας τίμησε επίσης τους καθηγητές Στέφανο Γερουλάνο και Νίκο Παπαντωνίου για την προσφορά τους στη διάδοση των Ιπποκρατικών Ιδεών μέσα από το ΔΙΙΚ, καθώς και τον Δρ. Αντώνιο Πολυδώρου για την βοήθεια που προσέφερε ως ιατρός κατά τους SpecialOlympics που διεξήχθησαν τον Ιούνιο στο Βερολίνο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη μίλησε για τον τουρισμό Υγείας στην Κω και τις μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διεξήχθη ημερίδα πρόληψης Υγείας και ενημέρωση του κοινού από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και σε συνεργασία με τον Δήμο και τον Ιατρικό Σύλλογο της Κω, τον ΙΣΑ, το ΔΙΙΚ και το Υπουργείο Υγείας, ενώ ακολούθησε και εκπαίδευση υπαλλήλων του Δήμου, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε ΚΑΡΠΑ από εξειδικευμένο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.