Την Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της «Πράσινης ταράτσας» στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, στην οδό Δροσοπούλου 41-43 και Τήνου στην Κυψέλη, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Μπακογιάννη και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, κας Γκαγκάκη. Η «Πράσινη ταράτσα» είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της Οργάνωσης Γη και του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, με την στήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), στη δράση κατάρτισης στην αστική κηπουρική/κηποτεχνία για τα μέλη του προγράμματος «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ».

Ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος ξεναγήθηκαν στο κτήριο και στους χώρους πρασίνου και είχαν μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα μέλη του Κέντρου Υποδοχής και Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, που, ως διαμένοντες στον Δήμο Αθηναίων, στηρίζουν κάθε προσπάθεια ανάπλασης του κέντρου και των υποβαθμισμένων περιοχών. Η δράση είχε στόχο την υποστήριξη 28 ατόμων διαφόρων ηλικιών, που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης στο πρόγραμμα ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ του ΚΕΘΕΑ και διανύουν το στάδιο της κοινωνικής επανένταξης.

Η εκπαίδευση έγινε μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο 30 ωρών, στο οποίο οι συμμετέχοντες έμαθαν τις τεχνικές αστικής κηπουρικής μέσω θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, τα οποία υλοποιήθηκαν στο Πάρκο της Γης – Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον. Δόθηκε, έτσι, η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν τεχνογνωσία, να διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους, να θέσουν στόχους και κίνητρα, να αλληλεπιδράσουν και να απασχοληθούν δημιουργικά, ενισχύοντας την προσωπική τους προσπάθεια κοινωνικής επανένταξης.

Η δεύτερη φάση της συνεργασίας αφορούσε στην αξιοποίηση των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από το πρόγραμμα κατάρτισης στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στην Κυψέλη. Τον Μάιο – Ιούνιο του ίδιου έτους, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ προχώρησαν συντονισμένα σε εργασίες ελαιοχρωματισμού του χώρου της ταράτσας, του ακάλυπτου χώρου, της ενδιάμεσης σκάλας και στη δημιουργία ενός graffiti. Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκαν στο χώρο της ταράτσας τέντα σκίασης και μεγάλες ξύλινες ζαρντινιέρες στις οποίες φυτεύτηκαν από τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ καλλωπιστικά φυτά (ενδεικτικά φίκοι, αγλαόνημα, μονστέρα, ορτανσίες, κ.λπ.), όπως και διάφορα αρωματικά φυτά και βότανα.

Η επιλογή των ειδών έγινε σε συνεργασία με την Οργάνωση-ΓΗ, με κριτήριο την αισθητική, την ανθεκτικότητα και τις απαιτήσεις συντήρησης των ειδών σε συνθήκες πόλης. Αποτέλεσμα ήταν η αναδιαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο κέντρο της Αθήνας, με τη δημιουργία μιας «Πράσινης ταράτσας», η συντήρηση της οποίας αποτελεί ευθύνη των μελών της δομής. Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων στήριξε και διευκόλυνε την υλοποίηση της δράσης.

* Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας της Αθήνας – Open Social Net», που συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (κωδικός ΟΠΣ 5074888).