Με τίτλο «Επιλεγμένες μικρές ιστορίες ενός παλαιού ιατρού. Η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν» ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Κατσιλάμπρος, σταχυολογεί προσωπικές ιστορίες από την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και αφορά το διάστημα από τότε που ήταν φοιτητής μέχρι και σήμερα. Αυτό το πόνημα έχει διδακτικό χαρακτήρα, ιδίως για φοιτητές και για νέους Ιατρούς.

Ο Καθηγητής Νίκος Κατσιλάμπρος αφιέρωσε τη ζωή του στην άσκηση της Ιατρικής, στην βοήθεια στον πάσχοντα, στη διδασκαλία και έρευνα. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής και έχει τρεις ειδικότητες, στην Παθολογία, την Ενδοκρινολογία και την Καρδιολογία. Έχει συνεχή απασχόληση στο Ερευνητικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Ν.Σ. Χρηστέας»-Διευθύντρια: Καθηγητήτρια Δ. Περρέα.

Έχει επίσης διατελέσει Διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Οκτώβριο 1994 έως τον Αύγουστο 2007 και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του επί μακράν σειράν ετών. Επί πλέον, επί σειράν ετών διετέλεσε Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Λαϊκού Νοσοκομείου, Εξωτ. Ιατρείου Παχυσαρκίας και Εξωτ. Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού (Ιατρεία που ο ίδιος ίδρυσε). Ήταν Μέλος επί σειράν ετών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για το Διαβήτη. Είναι επίσης Μέλος συντακτικών εκδοτικών επιτροπών (Editorial Board) σε διεθνή περιοδικά (Diabetes Care, Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases, Hormone and Metabolic Research, Diabetes and Metabolism κ.ά.).