Στο πλαίσιο της δράσης της για την ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, η La Roche-Posay ταξίδεψε για ακόμη μια χρονιά με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, σε 8 ακριτικά νησιά της Ελλάδας, με στόχο την παροχή δωρεάν ελέγχων των σπίλων, αλλά και την πληροφόρηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής Αφροδισιακής Εταιρίας (ΕΔΑΕ), όπως κάθε φορά, εξετάστηκαν πάνω από 700 άνθρωποι σε Πάτμο, Λειψούς, Αρκιούς, Νίσυρο, Τήλο, Χάλκη, Σίκινο και Φολέγανδρο.

Στο επίκεντρο της δράσης βρισκόταν ο δερματολογικός έλεγχος και η ενημέρωση των ανθρώπων που δεν έχουν εύκολα πρόσβαση σε δερματολόγους, αν και εκτίθενται καθημερινά στον ήλιο, όπως οι ψαράδες και οι αγρότες.

Το κακόηθες μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα ( κύτταρα του δέρματος που παράγουν χρωστική). Το μελάνωμα αποτελεί σήμερα το 3% του συνόλου των καρκίνων, με αυξανόμενη συχνότητα παγκοσμίως ( περίπου 800.000 νέες περιπτώσεις ετησίως). Διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, είναι η κύρια αιτία του μελανώματος.

Η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση του μελανώματος οδηγεί στην πλήρη θεραπεία και ίαση του προβλήματος. Αντίθετα , σε προχωρημένα στάδια, το μελάνωμα μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα και να κάνει μεταστάσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη δυνατότητα μίας επιτυχούς θεραπευτικής παρέμβασης.

Η πρώιμη ανίχνευση και πρόληψη του μελανώματος επιτυγχάνεται με τρεις κυρίως τρόπους:

Α. Τακτική εξέταση του δέρματος από δερματολόγο.
Β. Ορθή εφαρμογή των κανόνων αντιηλιακής προστασίας.
Γ. Περιοδική αυτοεξέταση του δέρματος (από τον ίδιο τον ασθενή)

Ο σπίλος (ελιά) που αλλάζει χαρακτηριστικά είναι ύποπτος. Ορισμένα ιδιαίτερα γνωρίσματα, όπως η ασυμμετρία, η ανομοιογένεια στο χρώμα, η ανωμαλία των ορίων της βλάβης, και η αυξημένη διάμετρος, μπορούν να βοηθήσουν στο να διαγνώσουμε έγκαιρα το μελάνωμα (κανόνας ABCD), όπου:

Α – Η ασυμμετρία,

B – Η περιφέρεια της βλάβης,

C – Το χρώμα,

D – H διάμετρος.

To Ιαματικό Κέντρο La Roche-Posay πρωτοπορεί στη φροντίδα ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο. Άνοιξε το 1904 και βρίσκεται στο κέντρο της Γαλλίας. Σήμερα, είναι το No 1 Δερματολογικό Ιαματικό Κέντρο στην Ευρώπη και υποδέχεται ετησίως περίπου 8.000 ασθενείς από όλο τον κόσμο. Από το 2009 άνοιξε τις πύλες του και σε ογκολογικούς ασθενείς, προσφέροντας ανακουφιστικές θεραπείες που αποκαθιστούν την άνεση και την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων με καρκίνο. Μελέτες αυτές έδειξαν ότι το 82%-98% αυτών των ασθενών είχαν σημειώσει σημαντική βελτίωση μέχρι το τέλος των ιαματικών θεραπειών.

Η La Roche-Posay συγκέντρωσε μια Ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας αποτελούμενη από δερματολόγους και ογκολόγους, οι οποίοι ειδικεύονται στα δερματολογικά προβλήματα που σχετίζονται με τις θεραπείες για τον καρκίνο του δέρματος. Αυτή η ομάδα εργασίας, γνωστή ως ESKIMO – European SKIn Management in Oncology, έχει αναλύσει και εντοπίσει τις διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών και στόχος της είναι να παρέχει συστάσεις σχετικά με την κατάλληλη φροντίδα του δέρματος των ασθενών με καρκίνο.

Πιστοί στο όραμα μας, «Κανένας μόνος του ενάντια στον καρκίνο!», συνεχίζουμε να ενισχύουμε για πέμπτη συνεχή χρονιά το έργο του ομίλου «ΑγκαλιάΖΩ» και είμαστε δίπλα σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους μέσω στοχευμένων ενεργειών, που θα τους βοηθήσουν να βγουν νικητές σε αυτή τη δύσκολη μάχη:

  • Webinars ενημέρωσης ασθενών, νοσηλευτικού προσωπικού & συγγενών,
  • Δράσεις ενημέρωσης φροντίδας και ομορφιάς  (περιποίηση και make-up)
  • Διάθεση πάνω από 7500 προϊόντων & εντύπων στους ασθενείς.