Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/9 το σεμινάριο του Αιμοδοσία365 «Εκπαιδεύοντας τους προσελκυτές» στο αμφιθέατρο Δρακόπουλου του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ.

Ο Πρύτανης Θάνος Δημόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στους συνέδρους τονίζοντας την διαρκή και ενεργή παρουσία του ΕΚΠΑ σε δράσεις εναρμονισμένες με τις ανάγκες της κοινωνίας, βασισμένες πάντα σε τεκμηριωμένη έρευνα και στόχευση, και τη σημασία των ευεργετών για την υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, χορηγό του ερευνητικού προγράμματος του αιμοδοσία 365.

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε προσελκυτές αιμοδοτών από τις Ν.Υ. Αιμοδοσίας από όλη την Ελλάδα καθώς και από Δήμους και το παρακολούθησαν 275 άτομα δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά.

Εισηγήθηκαν οι:

  • Shruthi Νarayan, Medical Director of SHOT(Serious Hazards of Transfusion), UK για τις στρατηγικές της προσέλκυσης και διατήρησης των εθελοντών αιμοδοτών στο σύστημα Αιμοδοσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα σύστημα που στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές αιμοδότες εξασφαλίζοντας έτσι επάρκεια και ασφάλεια αίματος.
  • Αικατερίνη Σταυριανέα, Επίκουρη Καθηγήτρια τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε, ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προσέλκυση των νέων
  • Ισιδώρα Δαυιδούλα Μυτιληναίου, Κοινωνική Ερευνήτρια –  Διδάκτωρ Bayes Business School, City University of London (Centre for Charity Effectiveness) τόνισε τη σημασία του κοινωνικού συμβολαίου του εθελοντή αιμοδότη
  • Κωνσταντίνος Σταμούλης, Αιματολόγος, Επιστημονικός υπεύθυνος Ε.ΚΕ.Α (Εθνικού κέντρου Αίματος), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταγγισιοθεραπείας παρουσίασε τις προκλήσεις της προσέλκυσης σε μειονοτικές ομάδες

Στις εργασίες του συνεδρίου αναδείχθηκε η ανάγκη της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του πληθυσμού για τα θέματα της αιμοδοσίας από μικρή ηλικία, η κατανόηση και αντιμετώπιση των υπαρκτών φόβων για τη διαδικασία της αιμοδοσίας, η ανάγκη διευκόλυνσης των αιμοδοτών ( χώροι εκτός νοσοκομείου, προγραμματισμός ραντεβού, πρόσβαση), η καλλιέργεια του πνεύματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και η συμβολή στην προσέλκυση εθελοντικών ομάδων, όπως οι πρότυπες φοιτητικές ομάδες Αιμοπετάλιο και Bloodsharing που παρουσίασαν την δράση τους στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αντίστοιχα .

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ομάδα του αιμοδοσία 365 με την επίβλεψη της επιστημονικής υπεύθυνης του έργου, κ. Μαριάννας Πολίτου, Καθηγήτριας Αιμοδοσίας –Ιατρικής των Μεταγγίσεων και τη συνεργασία μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής και μεταπτυχιακών φοιτητών του Msc «Αιμορραγία-Θρόμβωση –Ιατρική των Μεταγγίσεων» δημιούργησαν μια εργαλειοθήκη (toolkit) για την προσέλκυση των εθελοντών αιμοδοτών κατά τα διεθνή πρότυπα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους (www.aimodosia365.gr)