Τα γκότζι μπέρι, γνωστά και ως λυκόμουρα, ανήκουν στην οικογένεια καρπών που περιλαμβάνει πολλά άλλα συνηθισμένα λαχανικά, όπως η ντομάτα, η μελιτζάνα και η πιπεριά.

Θεωρούνται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές του κόσμου. Τα γκότζι μπέρι απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία, λόγω της αντιοξειδωτικής ικανότητάς τους.

Τα γκότζι μπέρι χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια στο Θιβέτ και την Κίνα, καθώς αποτελούν σημαντικό μέρος της παραδοσιακής ιατρικής και της θεραπευτικής διατροφής.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλές εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα σχετικά με τα γκότζι μπέρι. Από αυτές τις μελέτες γνωρίζουμε ότι πολλά φυσικά συστατικά των γκότζι μπέρι έχουν σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες, δηλαδή ότι είναι αντιοξειδωτικά, αντιγηραντικά, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντικαρκινική δράση. Φαίνεται, επίσης, πως έχουν την ικανότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, να βοηθούν το σώμα να μειώσει το λίπος και να βοηθούν στη λειτουργία του ήπατος.

Τα γκότζι μπέρι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ORAC συγκριτικά με άλλα φρούτα και λαχανικά Ο χυμός από γκότζι μπέρι δρα αντιοξειδωτικά στους υγιείς ενήλικες. Αυτό αποδεικνύει ότι τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που δίνουν στα γκότζι μπέρι την αξία του ςστη λίστα ORAC μπορούν και απορροφώνται αποτελεσματικά από το σώμα και χρησιμοποιούνται από αυτό.

Τα δύο βασικά ενεργά συστατικά των γκότζι μπέρι, οι πολυσακχαρίτες L. Barbarum (LBP) και AA-2βG, μια μορφή βιταμίνης C, έδειξαν σε έρευνα ότι προκαλούν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και βελτιώνουν τα αποτελέσματα άλλων θεραπειών του καρκίνου.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα