homescreen

Ζάχαρη, ο πιο γλυκός εθισμός

Ζάχαρη, ο πιο γλυκός εθισμός


Χαράλαμπος Νικόπουλος

Η ζάχαρη οδηγεί σε μια ιδιότυπη εξάρτηση

Η ζάχαρη έχει πολλές μορφές. Όλες όμως λειτουργούν με τον ίδιο περίπου τρόπο για τον οργανισμό. Εκτός από τις δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία, φαίνεται ότι εμπλέκει τον εγκέφαλο σε μια διαδικασία εξάρτησης και εθισμού. Χωρίς υπερβολή, η απεξάρτηση από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι απαραίτητη αν θέλετε να έχετε μια καλύτερη ζωή.

Θα τη βρείτε στις συσκευασίες ως σιρόπι Αγαύης, σιρόπι καλαμποκιού από φρουκτόζη, χυμό ζαχαροκάλαμου, μελάσα, σακχαρόζη, δεξτρόζη, γλυκόζη κ.ά. Όλα αυτά πάνω κάτω λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο: Η ζάχαρη κατευθύνεται προς τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλεί ευφορία και κάνει τον εγκέφαλο να τη θεωρεί ως ανταμοιβή. Αυτό σταδιακά οδηγεί σε μια διαδικασία ανατροφοδότησης, κατά την οποία ο εγκέφαλος δίνει ερεθίσματα στο σώμα να αποκτήσει αυτήν την ανταμοιβή, να κερδίσει για παράδειγμα μια μερίδα γλυκού ή μια μπάρα σοκολάτας. Εάν καταναλώνετε συχνά πολλή ζάχαρη, ενισχύετε αυτή την ανταμοιβή, η οποία μπορεί να καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη διάσπαση αυτής της συνήθειας.

Από τα ψηλά στα χαμηλά
Γιατί κάθε φορά που καταναλώνετε ένα ζαχαρωτό, νιώθετε μια ανάταση; Η απάντηση είναι ότι η ζάχαρη εντός του οργανισμού μετατρέπεται σε γλυκόζη, ανεβάζοντας ταχύτατα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Απλοί υδατάνθρακες απαντώνται επίσης στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εντούτοις, το γεγονός ότι έχουν φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες, οδηγούν σε σημαντική επιβράδυνση τη διαδικασία αυτή, κάτι που δεν συμβαίνει με τη ζάχαρη. Για να δούμε λίγο πιο αναλυτικά αυτόν το μηχανισμό.
Το σώμα σας χρειάζεται να μεταφέρει τη γλυκόζη (που όπως προείπαμε πήρε από τη ζάχαρη) έξω από το κυκλοφοριακό σύστημα, στα κύτταρά σας για ενέργεια. Για να γίνει αυτό, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, μια ορμόνη. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να αντιμετωπίσει μια ξαφνική πτώση. Αυτή η ταχεία αλλαγή στα επίπεδα σακχάρου σας κάνει να αισθάνεστε πεσμένοι και να ψάχνετε πάλι ζάχαρη προκειμένου να ανεβείτε. Στην ουσία η γλυκιά θεραπεία του απογεύματος, με την κατανάλωση κάτι γλυκού προκειμένου να μπορέσετε να βγάλετε την υπόλοιπη ημέρα, σας προσφέρει ένα σύντομο ανέβασμα που οδηγεί σε μια αιφνίδια βύθιση. Δώρον άδωρον επομένως….

Η ουσία της αποτοξίνωσης
Πολλοί διατροφολόγοι θεωρούν ότι η ζάχαρη δεν είναι θέμα γεύσης αλλά διανοητικής αντίληψης και ότι δεν χρειάζεστε τόσο ζάχαρη όσο νομίζετε. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχετε ανάγκη είναι να εκπαιδεύσετε τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας σας να αντιλαμβάνονται πράγματα που δεν είναι τόσο γλυκά. Ξεκινήστε να βάζετε λιγότερη ζάχαρη στον καφέ ή στα δημητριακά σας και με την πάροδο του χρόνου, θα εξαλείψετε την ακραία εξάρτηση από τη ζάχαρη. Ταυτόχρονα θα ανακαλύπτετε γεύσεις που δεν έχετε φανταστεί. Ασφαλώς, δεν αρκούν μόνο αυτά, καθώς υψηλές ποσότητες ζάχαρης βρίσκονται κρυμμένες ακόμη και σε αλμυρά επεξεργασμένα τρόφιμα. Τελικά, η μόνη λύση είναι η καθιέρωση ενός υγιεινού διαιτολογίου με πολλά φρούτα και λαχανικά και όσο γίνεται λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.Απόρρητο Απόρρητο