H επαφή μας πλέον με τα μικροπλαστικά μοιάζει αναπόφευκτη. Υπάρχουν σε οτιδήποτε αγγίζουμε, τρώμε ή… καθόμαστε, ενώ καθοριστική θα είναι και η επίδρασή τους στο σώμα μελλοντικότερα! Αυτό συμβαίνει γιατί με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται σταδιακά στα κύτταρα, προκαλώντας διαταραχές στις ορμόνες και στη συνολικότερη υγεία. Υπάρχει τρόπος να περιορίσουμε την επιρροή τους;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pharmaceutical Analysis, μια ομάδα τροφίμων θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά σε αυτές τις βλάβες. Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από την Κίνα εντόπισαν τη διέξοδο από το χάος των μικροπλαστικών στα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο χρώμα.

Τι διερεύνησαν

Ανατρέχοντας σε 89 μελέτες, διαπίστωσαν ότι ορισμένα τρόφιμα – όπως τα μαύρα φασόλια και τα βατόμουρα – περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που κρύβεται πίσω από τις σκούρες μπλε, κόκκινες, μοβ ή μαύρες αποχρώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά. Μάλιστα, όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα ενός φρούτου ή λαχανικού, τόσο περισσότερες ανθοκυανίνες πιθανότατα περιέχει.

Όπως εξηγούν, οι ανθοκυανίνες δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να απελευθερωθούν από τα μικροπλαστικά και να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος. Οι ελεύθερες ρίζες που απελευθερώνονται από τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στα κύτταρα και να προκαλέσουν βλάβη στο DNA ή σε άλλες κυτταρικές δομές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων φλεγμονής. Μια τέτοια ανισορροπία συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, καθώς και με ορμονικές διαταραχές και προβλήματα γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Δείχνοντας πώς οι ανθοκυανίνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν, οι επιστήμονες επικαλέστηκαν μια μελέτη του 2022 σε αρουραίους που είχαν ελκώδη κολίτιδα, μια χρόνια εντερική νόσο που προκαλεί μεταξύ άλλων αιμορραγία από το ορθό, αναιμία και σοβαρή αφυδάτωση. Παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα που έλαβαν συμπλήρωμα μιας ανθοκυανίνης που είναι κοινή στο μαύρο ρύζι και τα μαύρα φασόλια, η κυανιδίνη-3-γλυκοζίτη (C3G), είχαν αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων και μειωμένη βλάβη των όρχεων – γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ανθοκυανίνες βελτίωσαν την υγεία τους.

Σε μια άλλη ερευνητική εργασία, που περιλάμβανε εργαστηριακά πειράματα, εξετάστηκαν κύτταρα που παράγουν τεστοστερόνη και τα οποία εκτέθηκαν σε μια ουσία που προσομοιώνει τις ελεύθερες ρίζες που εκλύονται από τα μικροπλαστικά. Στην περίπτωση αυτή, παρατηρήθηκε μείωση του οξειδωτικού στρες και βελτιωμένη παραγωγή τεστοστερόνης όταν τα κύτταρα εκτέθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές ανθοκυανίνες. Από αυτές, η κυανιδίνη-3,5-διγλυκοσίδη (C-3,5-G), η οποία βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το ρόδι και τα κόκκινα μήλα, αποδείχθηκε η πιο αποτελεσματική.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανέλυσαν μελέτες που δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να ωφελούν τη γυναικεία αναπαραγωγική υγεία. Οι μελέτες αυτές έγιναν τόσο σε ζώα όσο και σε εργαστηριακές συνθήκες. Ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρο πόση ποσότητα ανθοκυανινών χρειάζεται να καταναλώνεται για να υπάρξουν οφέλη. Προηγούμενες έρευνες, πάντως, έχουν δείξει ότι περίπου ένα φλιτζάνι βατόμουρα μπορεί να είναι αρκετή.

Τα θαυματουργά τρόφιμα

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο βαθύ και ζωντανό είναι το μοβ, μπλε ή κόκκινο χρώμα, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες» σημειώνει ο Δρ. Angelo Falcone, ιατρός ολοκληρωμένης ιατρικής που δεν συμμετείχε στην έρευνα αλλά σχολίασε τα αποτελέσματά της.

Ευτυχώς για εμάς, οι επιλογές είναι πολλές: «τα μούρα είναι σούπερ σταρ, ιδιαίτερα τα βατόμουρα, τα κράνμπερι, τα σμέουρα και τα μύρτιλλα. Άλλες εξαιρετικές πηγές ανθοκυανίνων είναι το μαύρο ρύζι, το μοβ καλαμπόκι, το κόκκινο λάχανο, οι μοβ γλυκοπατάτες, τα κόκκινα σταφύλια, τα ρόδια και τα μούρα acai» συμπληρώνει.

Για να μειωθούν τα επίπεδα μικροπλαστικών στον οργανισμό, οι ειδικοί συνιστούν επίσης να αγοράζουμε λιγότερα τρόφιμα σε πλαστικές συσκευασίες, να μη χρησιμοποιούμε ή να μην ξαναζεσταίνουμε τρόφιμα σε πλαστικά δοχεία, να περιορίζουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα μαχαιροπήρουνα, και να αποφεύγουμε τα πλαστικά εργαλεία κουζίνας, όπως οι σανίδες κοπής.

Διαβάστε επίσης

Πόσα μικροπλαστικά καταπίνουμε μασώντας τσίχλα; Η νέα μελέτη που προκαλεί ανησυχία

Πόσα μικροπλαστικά «παίρνουμε» μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων – Οι επιστήμονες προειδοποιούν

«Πονοκέφαλος» τα μικροπλαστικά: Διώξτε τα από το… κεφάλι σας με μια κίνηση κλειδί