Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε ότι ο καφές είναι απόλαυση. Ειδικά εκείνος ο πρώτος πρωινός, που κάνει τα δροσερά και δύσκολα πρωινά λίγο πιο ανεκτά μοιάζει με δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο.

Από τότε που οι άνθρωποι ανακάλυψαν τον καφέ, διενεργείται ένας επιστημονικός «πόλεμος», με τα δεδομένα που υποστηρίζουν τα οφέλη του κι εκείνα που αναδεικνύουν τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσής του να δίνουν και να παίρνουν. Εν τέλει, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο καφές μπορεί πράγματι να είναι ωφέλιμος, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, τις κατάλληλες ώρες.

Μπορούμε, ωστόσο, να μεγιστοποιήσουμε το όφελος ενός φλιτζανιού καφέ, προσθέτοντας συγκεκριμένα συστατικά. Ποια είναι αυτά και πώς βοηθούν;

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό χρησιμοποιείται για περισσότερα από 4.500 χρόνια για ιατρικούς σκοπούς και όχι μόνο, αφού στολίζει μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα της παγκόσμιας γαστρονομίας. Ίσως η προσθήκη του στον καφέ σας δεν είναι κάτι που είχατε σκεφτεί. Σύμφωνα με το Healthline, όμως, ο κουρκουμάς περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φημίζεται για την αντιφλεγμονώδη και ανακουφιστική της δράση. Δοκιμάστε latte κουρκουμά, που εκτός απ’ όλα τα άλλα, είναι κι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση καφέ, ενώ απολαμβάνετε ένα ζεστό ρόφημα.

Βανίλια

Και ποιος δεν αγαπά την βανίλια, αυτό το γλυκό συστατικό, που προστίθεται κυρίως σε γλυκά. Τώρα, όμως, μπορείτε να την προσθέσετε και στον καφέ σας, ώστε να διασφαλίσετε επιπλέον γεύση, αλλά και όλες τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει να σας χαρίσει αυτό το συστατικό. Μπορείτε, φυσικά, να προσθέσετε σιρόπι βανίλιας, θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιο φτωχό σε θρεπτικά συστατικά από το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας. Μεταξύ άλλων, το εκχύλισμα παρέχει μια ισχυρή δόση δύο απαραίτητων για τον οργανισμό μετάλλων, του μαγνησίου και του καλίου.

Μέλι

Τα διατροφικά οφέλη του μελιού στον οργανισμό είναι ήδη γνωστά. Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Μια από τις πιο δημοφιλείς του ιδιότητες είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις εποχιακές αλλεργίες. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να καταναλώσετε μέλι -και να γλιτώσετε την κατανάλωση ψωμιού, βουτύρου και άλλων ανθυγιεινών συστατικών- είναι προσθέτοντάς το στον καφέ σας.

Κακάο

Πιθανότατα, δε θα χρειαστεί να σας πείσουμε για να την κατανάλωση κακάο, μιας και αποτελεί αγαπημένο ρόφημα πολλών ανθρώπων. Το κακάο χρονολογείται στις αρχές του 1500 π.Χ. όταν οι Μάγια έπιναν κακάο για γιορτές και τελετές. Εκτός από την υπέροχη γεύση του,  περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου και μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής. Προσθέστε μια κουταλιά σκόνης κακάο και θα δημιουργήσετε ένα λαχταριστό ρόφημα, που θα μοιάζει με μόκα.

Κανέλα

Τέλος, ένα υλικό που ήδη πολλοί χρησιμοποιούν στον καφέ τους είναι η κανέλα. Αυτό το μυρωδάτο μπαχαρικό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες και φημίζεται για την ικανότητά του να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μία καθημερινή δόση κανέλας μπορεί, επίσης, να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, και να βοηθήσει στην πέψη. Πασπαλίστε λίγη κανέλα πάνω από τον φρεσκοφτιαγμένο καφέ σας και απολαύστε όλη τη γεύση, το άρωμα και, φυσικά, τα οφέλη που έχει να σας προσφέρει.

Διαβάστε επίσης:

Εννέα φάρμακα που δεν πρέπει να λαμβάνουμε μαζί με τον καφέ μας

Νεφρά: Το δημοφιλές ρόφημα που τα θωρακίζει – Ένα φλιτζάνι την ημέρα αρκεί

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για τον πρώτο πρωινό καφέ – Πότε να πιούμε τον τελευταίο καφέ της ημέρας