Ένας καφές το πρωί προσφέρει την εγρήγορση που χρειαζόμαστε, μαζί με συνολικά πλεονεκτήματα στην υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ. Αντίστοιχα είναι και τα πλεονεκτήματα στο ήπαρ και στους νεφρούς, αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου και στην ψυχική υγεία.

Παρόλα αυτά, η κατανάλωση καφεΐνης χρειάζεται προσοχή, σύμφωνα με την οικογενειακή γιατρό δρ. Faith Coleman όταν συνδυάζεται με διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές. Ας δούμε ποια φάρμακα ενδεχομένως δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα με το αγαπημένο μας καφεδάκι.

  • Φάρμακα για τον θυρεοειδή όπως η λεβοθυροξίνη. Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του θυρεοειδικού φαρμάκου κατά περισσότερο από 50%, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.
  • Φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη. Η ανάμειξη του καφέ σας με ζάχαρη ή γάλα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τον διαβήτη. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα.
  • Μελατονίνη. Η μελατονίνη, που χρησιμοποιείται για τις διαταραχές ύπνου, προκαλεί υπνηλία, ωστόσο σε συνδυασμό με τον καφέ, οι επιδράσεις και των δύο ακυρώνονται. Πρόκειται για μια λογική συνέπεια δεδομένου ότι η δράση της καφεΐνης είναι διεγερτική.
  • Φάρμακα για την οστεοπόρωση. Για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, συχνά χρησιμοποιούνται αγωγές, όπως η ρισδρονάτη ή η ιμπανδρονάτη, η αποτελεσματικότητα των οποίων, όμως, φθίνει όταν συνδυάζονται με τον καφέ. Συνιστάται να παίρνετε αυτά τα φάρμακα με άδειο στομάχι.
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με τη λήψη αντιυπερτασικών όπως η φελοδιπίνη, η βεραπαμίλη ή η προπρανολόλη μπορεί να προκαλέσει μειωμένη απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό.
  • Αντικαταθλιπτικά. Ορισμένα φάρμακα, όπως η φλουβοξαμίνη, η αμιτριπτυλίνη, η εσκιταλοπράμη και η ιμιπραμίνη μπορεί να μεταβολίζονται διαφορετικά αν λαμβάνονται ταυτόχρονα με καφέ, ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες, καθώς θα μπορούσε να μειωθεί η ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από το σώμα. Μελέτες δείχνουν ότι η φλουβοξαμίνη ειδικότερα έχει βρεθεί ότι ενισχύει τις συνήθεις παρενέργειες της καφεΐνης, προκαλώντας συμπτώματα όπως η αϋπνία και το αίσθημα παλμών.
  • Αγωγή για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η δονεπεζίλη και η ριβαστιγμίνη, επηρεάζονται από την καφεΐνη, καθώς συστέλλεται ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα του φαρμάκου που φτάνει στον εγκέφαλο. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφέ έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών ότι μειώνει αυτή την προστατευτική δράση.
  • Θεραπείες για το άσθμα. Τα βρογχοδιασταλτικά όπως η αμινοφυλλίνη ή η θεοφυλλίνη λειτουργούν χαλαρώνοντας τους αεραγωγούς, αλλά συνοδεύονται από παρενέργειες όπως ανησυχία, πόνο στο στομάχι και ευερεθιστότητα. Η κατανάλωση καφέ ή άλλων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να εντείνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά και την απορρόφηση του φαρμάκου.
  • Αντιψυχωσικά. Ο καφές μπορεί να μειώσει την απορρόφηση αντιψυχωσικών φαρμάκων όπως η φαινοθειαζίνη, η κλοζαπίνη, η αλοπεριδόλη και η ολανζαπίνη. Είναι προτιμότερο να μη λαμβάνονται με καφεΐνη, αλλά να περιμένετε λίγο πριν πιείτε το αγαπημένο σας φλιτζάνι καφέ.

Διαβάστε επίσης

Ημικρανίες: Η καθημερινή συνήθεια που τις επιβαρύνει

Το ρόφημα που «καθαρίζει» το μυαλό και βοηθά στην επίλυση προβλημάτων