Η υγεία του εντέρου συνδέεται άρρηκτα με το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και την ψυχική μας υγεία. Τον ίδιο, όμως, ρόλο παίζει και στην επίτευξη της μακροζωίας. Το εντερικό μικροβίωμα, αποτελούμενο από τρισεκατομμύρια βακτήρια, επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η διατροφή και το άγχος, αλλά και από τον κιρκάδιο ρυθμό.

«Όλοι μας έχουμε έναν ποικίλο συνδυασμό τύπων βακτηρίων, τα οποία συνθέτουν το εξατομικευμένο μικροβίωμα του εντέρου μας. Ο κύριος ρόλος αυτών των μικροοργανισμών είναι να χωνεύουν την τροφή και να μας προστατεύουν από παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες -και μάλιστα μακροπρόθεσμα» εξηγεί η Δρ Macarena Staudenmaier.

Παρόλα αυτά, θεωρείται ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει από μέρα σε μέρα. Επομένως, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, να ζήσετε τα χρόνια σας με την καλύτερη δυνατή υγεία.

Καταναλώστε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Το κορεατικό κίμτσι, το ξινολάχανο, τα τουρσιά και το γιαούρτι με πέτσα ενισχύουν την εντερική μικροχλωρίδα συμβάλλοντας παράλληλα και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση φέρνουν μια ισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα, αυξάνοντας την ποικιλομορφία των μικροβίων στο έντερο. Μπορείτε να φτιάξετε και τα δικά σας σπιτικά βαζάκια, αφήνοντας για περίπου δύο εβδομάδες τα λαχανικά -όπως ψιλοκομμένο καρότο, το κόκκινο ή το πράσινο λάχανο- μέσα σε νερό με αλάτι.

Συνδεθείτε με τη φύση

Τα οφέλη της γείωσης, να περπατάμε δηλαδή ξυπόλητοι έξω στη φύση, θα μπορούσαν να επεκταθούν και στη συνολική υγεία του εντέρου. Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς απλώς και μόνο η ενασχόληση με την κηπουρική και η επαφή με το χώμα θα μπορούσε να προσφέρει αυτά τα οφέλη: «Το έδαφος είναι πλούσιο σε ενεργά μικρόβια, επομένως υποστηρίζετε έτσι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου» επισημαίνει η Δρ Macarena Staudenmaier. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι όσοι διαβιούν σε αστικές περιοχές είχαν λιγότερα ενεργά μικρόβια του εντέρου από εκείνους που ζούσαν σε ένα αγροτικό περιβάλλον.

Εμπλουτίστε το πρωινό σας με πρεβιοτικά 

Το πρώτο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να μας γεμίζει με ενέργεια αλλά και να ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου: «Τα πρεβιοτικά χρησιμεύουν ως πηγή τροφής για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, καθώς υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητά τους» σημειώνει η Δρ Macarena Staudenmaier. Τα φρούτα, όπως η μπανάνα και το μήλο, αποτελούν καλές πηγές διαιτητικών ινών και πρεβιοτικών, όπως και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ενισχύστε την πρόσληψη φυτικών ινών 

Τα χόρτα, όπως τα ραδίκια και η ρόκα, αλλά και τα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου: «Όταν εισάγετε τέτοιου είδους τροφές στο έντερο, βοηθάτε στη διατήρηση ενός ισορροπημένου και ποικίλου μικροβιώματος» επιβεβαιώνει η Δρ Macarena Staudenmaier. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Φάτε σοκολάτα!

Όχι όμως οποιαδήποτε σοκολάτα, καθώς η σοκολάτα γάλακτος δε συνιστάται για την υγεία του εντέρου. Αντίθετα, η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της εντερικής ευεξίας. «Τα πρεβιοτικά αυξάνουν την κανονικότητα του εντέρου, υποστηρίζουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, βελτιώνουν την απορρόφηση μετάλλων και την ενεργειακή ισορροπία» συμπληρώνει η Δρ Staudenmaier. Προτιμήστε αυτές που περέχουν τουλάχιστον 70% κακάο.

Διαβάστε επίσης:

Έντερο: Έξι σημάδια που «φωνάζουν» ότι υπάρχει πρόβλημα – Tι να κάνετε

Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Πέντε τροφές που «απαγορεύονται»

Τέσσερις λόγοι που οι γαστρεντερολόγοι θέλουν να τρώμε αυτή την πρωτεΐνη πιο συχνά