Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τη ζωή μας σε δύο κατηγορίες: Εκείνη πριν και την άλλη μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για μια εμπειρία που «σάρωσε» ολόκληρο τον πλανήτη, αφήνοντάς τον αντιμέτωπο με μια εντελώς νέα πραγματικότητα.

Μέσα σε όλες τις αλλαγές που βιώσαμε, ήταν αυτές στα εργασιακά, αλλά και στις επιπτώσεις που έφερε στην υγεία μας η επέλαση της COVID-19. Ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που δεν νόσησαν ποτέ, ενώ κάποιοι νόσησαν βαριά και κάποιοι άλλοι πέρασαν τη λοίμωξη σαν μια απλή ίωση. Κι ενώ ο ιός έχει τεθεί πια υπό έλεγχο και η κρίση της πανδημίας αποτελεί πλέον παρελθόν, κάποιοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από μακροχρόνια συμπτώματα, ένα φαινόμενο που αποδίδεται σήμερα με τον όρο «long covid».

Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως υποφέρει από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας COVID-19, με τα συχνότερα συμπτώματα να περιλαμβάνουν κόπωση, νοητική «ομίχλη», πονοκεφάλους, πόνο στο στήθος και ταχυκαρδία.

Προς το παρόν, οι ειδικοί δεν έχουν ανακαλύψει μια συγκεκριμένη μέθοδο που να αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα, για το λόγο αυτό η σχετική επιστημονική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μια ομάδα μελετητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι ίσως να βρήκε μια πιθανή λύση στο πρόβλημα: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα είναι πιθανό να προσφέρει ανακούφιση σε όσους παλεύουν με την επίμονη ασθένεια.

Η αναδυόμενη έρευνα υποδεικνύει ότι η μακροχρόνια COVID-19 μπορεί να προέρχεται από μια υπερδραστήρια φλεγμονώδη απόκριση, που προκαλείται όταν το σώμα καταπολεμά τον ιό της COVID-19. Σε ορισμένα άτομα, αυτή η έντονη απόκριση παραμένει πολύ καιρό μετά την εξαφάνιση του ιού, διατηρώντας τη φλεγμονή στον οργανισμό σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να προκαλούνται και βλάβες στα όργανα.

«Εξετάζουμε εάν συγκεκριμένες τροφές έχουν την ικανότητα να καταπραΰνουν τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος και να περιορίσουν τα συμπτώματα της long covid», δήλωσε ο ερευνητής δρ. Adupa Rao, Ιατρικός διευθυντής στο Keck Medicine Covid Recovery Clinic.

Η έρευνα μελετά τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, που ενισχύει παράλληλα τα επίπεδα κετόνης στο αίμα. Όταν η πρόσληψη υδατανθράκων και σακχάρων είναι χαμηλή, το σώμα παράγει κετόνες, όπως το β-υδροξυβουτυρικό, για να εξασφαλίσει ενέργεια. Τόσο ο περιορισμός των υδατανθράκων, όσο και οι κετόνες έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα φλεγμονής.

Η δοκιμή σκοπεύει να μελετήσει τις περιπτώσεις 50 ανθρώπων με long covid, οι μισοί εκ των οποίων θα ακολουθήσουν μια προκαθορισμένη διατροφή για 30 ημέρες, ενώ οι άλλοι μισοί θα διατηρήσουν την κανονική τους διατροφή. Στο τέλος της δοκιμής, οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν πόσο καλά διαχειρίστηκαν οι ασθενείς τη δίαιτα και θα αντιπαραβάλουν δείκτες φλεγμονής και συμπτώματα μακροχρόνιας COVID μεταξύ των δύο ομάδων.

«Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής ελπίζουμε ότι θα μας φέρουν πιο κοντά σε πιθανές λύσεις», σχολιάζει η δρ. Nuria Pastor-Soler, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Ποιες τροφές συνθέτουν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα επικεντρώνεται σε τροφές που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες αρκετών προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Αυτές είναι:

Λιπαρά ψάρια: Ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τη φλεγμονή.

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Αντί για επεξεργασμένα, επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης, όπως βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι και σιτάρι ολικής άλεσης.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Το σπανάκι και το λάχανο είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Ξηροί καρποί: Δώστε έμφαση στα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα οποία είναι γεμάτα με ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Φρούτα: Τα μούρα (μύρτιλα, φράουλες, σμέουρα) και τα κεράσια είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, ενώ και τα σταφύλια, ειδικά τα κόκκινα, περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια αντιφλεγμονώδη ένωση. Επιπλέον, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ελαιόλαδο: Μεταξύ άλλων, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά.

Ντομάτες: Περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.

Πιπεριές: Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Κουρκουμάς: Περιέχει κουρκουμίνη, μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη ένωση. Το μαύρο πιπέρι μπορεί να ενισχύσει την απορρόφησή του.

Τζίντζερ: Έχει παρόμοια οφέλη με τον κουρκουμά.

Σκόρδο και κρεμμύδια: Και τα δύο είναι αντιφλεγμονώδη και προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Πράσινο Τσάι: Περιέχει αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες.

Μαύρη σοκολάτα: Επιλέξτε όσες έχουν 70% ή άνω κακάο, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή.

Διαβάστε ακόμη:

Φλεγμονή: Εννέα πράγματα που κάνουν δύο διαιτολόγοι για να την θέσουν υπό έλεγχο

Φλεγμονή: Τέσσερις ασκήσεις που τη θέτουν υπό έλεγχο

Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από φλεγμονές και διαβήτη