Τα προϊόντα της φύσης αποτελούν πολύτιμους συμμάχους στη μάχη κατά του  καρκίνου όπως υποστηρίζει νεότερη μελέτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz στο Πόζναν της Πολωνίας, τα γλυκοαλκαλοειδή, που αφθονούν σε διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως στα γκότζι μπέρι και τα βατόμουρα, ενδεχομένως παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Θεωρούν μάλιστα ότι αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας στην οποία υποβάλλονται οι ογκολογικοί ασθενείς.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pharmacology, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη δρ. Magdalena Winkiel, επανεξέτασε τα στοιχεία για τα γλυκοαλκαλοειδή, ενώσεις που αφθονούν στην οικογένεια των στρυχνοειδών φυτών (Solanacease). Σε αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι πατάτες, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές.

Επικεντρώθηκαν στα γλυκοαλκαλοειδή σολανίνη, σακονίνη, σολασονίνη, σολαμαργίνη και τοματίνη – τα οποία η δρ. Winkiel θεωρεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη μελλοντικών φαρμάκων. Όπως εξηγεί, στις σωστές δόσεις, αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά κλινικά εργαλεία.

Πόσο αποτελεσματικές ήταν οι ενώσεις

Πιο συγκεκριμένα, στα ευρήματα περιγράφεται λεπτομερώς η δράση των ουσιών αυτών. Η σολανίνη έχει αποδειχθεί ότι σταματά τις δυνητικά καρκινογόνες χημικές ουσίες, όσες δηλαδή είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, από το να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο σώμα.

Μελέτες σε έναν συγκεκριμένο τύπο λευχαιμικών κυττάρων έδειξαν επίσης ότι, σε μικρές δόσεις, η σολανίνη έχει τη δυνατότητα να τα σκοτώνει.

Αντίστοιχα, η σακονίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με τη δυνατότητα θεραπείας της σήψης, ενώ η σολαμαργίνη μπορεί να σταματήσει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων του ήπατος, σύμφωνα με έρευνες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να είναι μια κρίσιμη συμπληρωματική θεραπεία, επειδή στοχεύει τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντίσταση του καρκίνου στα φάρμακα. Η σολασονίνη εκτιμάται ότι λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.

Η τοματίνη, από την άλλη, λειτουργεί υποστηρικτικά, βοηθώντας τον οργανισμό να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Όμως, ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί έρευνα για το πώς οι χημικές ουσίες μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παρόλα αυτά, οι δοκιμές αυτές είναι ζωτικής σημασίας για να επιβεβαιωθεί ποια γλυκοαλκαλοειδή είναι αρκετά ασφαλή και ελπιδοφόρα, έτσι ώστε να δοκιμαστούν σε ανθρώπους, σύμφωνα με τη δρ. Magdalena Winkiel.

Σημειώνει επίσης ότι αν οι χημικές ουσίες δεν μπορούν να μιμηθούν τα αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα, ίσως η συνδυασμένη θεραπεία να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Τα φυτά χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου εδώ και δεκαετίες, χωρίς όμως να υπάρχει καμία έρευνα που να αναφέρει ότι η απλή κατανάλωση των πέντε μερίδων λαχανικών την ημέρα θα σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, ακόμη και αν μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των όγκων.

Συνεπώς, δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν υποκατάστατο των θεραπειών του καρκίνου, όπως της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας και της χειρουργικής επέμβασης, που μπορεί να αντιμετωπίσει τη νόσο σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης.

Διαβάστε επίσης:

Τα επικίνδυνα τρόφιμα που ενισχύουν φλεγμονή και καρκινογένεση

Καρκίνος: Ο «ένοχος» παράγοντας για το 10% των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Οι δημοφιλείς σπόροι που προστατεύουν