Aναφορικά με τη διατροφή που μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας, οι ερευνητές έχουν καταλήξει προς μια απάντηση. Η μεσογειακή διατροφή δεν αποτελεί τυχαία το κορυφαίο πρότυπο διατροφής, καθώς πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει τα οφέλη της στη μακροζωία.

Όταν, όμως, θα πρέπει να εστιάσουμε στα μακροθρεπτικά συστατικά μιας οποιαδήποτε διατροφής, όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, ποια θεωρείται η ιδανική ισορροπία, έτσι ώστε να εξακολουθήσουμε να είμαστε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα;

«Η βέλτιστη ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών που προσφέρουν τα ιδανικά αποτελέσματα υγείας μπορεί να διαφέρει σε διάφορα στάδια ζωής. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης της θνησιμότητας λόγω ηλικίας καθόλη τη διάρκεια της ζωής με την αλλαγή της αναλογίας των διατροφικών πρωτεϊνών προς τους υδατάνθρακες. Ωστόσο, η ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνεται για τη διατήρηση της μεταβολικής υγείας κατά την προσέγγιση της τρίτης ηλικίας εξακολουθεί να μην είναι σαφής» διευκρινίζει σχετικά με τη μελέτη ο επίκουρος καθηγητής Yoshitaka Kondo από το Πανεπιστήμιο Waseda της Ιαπωνίας.

Ποια είναι τελικά η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης; 

Θέλοντας να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές από την Ιαπωνία μελέτησαν την καρδιομεταβολική υγεία και τη διαδικασία της γήρανσης σε πειραματόζωα. Πιο συγκεκριμένα, εστίασαν στην απαραίτητη ποσότητα διαιτητικής πρωτεΐνης για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας σε ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα νεαρά (6 μηνών) και μεσήλικα (16 μηνών) αρσενικά ποντίκια τράφηκαν με ισοθερμιδική διατροφή με διαφορετική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (5% έως 45 %) για δύο μήνες. Μετά το πέρας της παρατήρησης, οι διαφορετικές επιδράσεις από τις διατροφές αξιολογήθηκαν με βάση μετρήσεις του βάρους των σκελετικών μυών, του λιπιδικού προφίλ του ήπατος και του πλάσματος και ανάλυση των προφίλ αμινοξέων του πλάσματος.

Η ομάδα παρατήρησε ότι η κατανάλωση διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οδήγησε στην ανάπτυξη ήπιου λιπώδους ήπατος, με αυξημένα επίπεδα ηπατικών λιπιδίων στα ποντίκια μέσης ηλικίας σε σύγκριση με τα νεαρά ποντίκια. Αντίθετα, μια δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες οδήγησε σε μειωμένες συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα και επίπεδα λιπιδίων τόσο στο ήπαρ όσο και στο πλάσμα.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο GeroScience, μια διατροφή με μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (25% και 35%) διατήρησε τόσο τα νεαρά όσο και τα μεσήλικα ποντίκια μεταβολικά υγιέστερα.

Όταν εξέτασαν την επίδραση των διαφορετικών πρωτεϊνικών διατροφών στις συγκεντρώσεις αμινοξέων στο πλάσμα των ποντικιών και των δύο ηλικιακών ομάδων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συγκέντρωση των επιμέρους αμινοξέων στο πλάσμα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τη διαφορετική περιεκτικότητα της διατροφής σε πρωτεΐνες και αναφορικά με τα επίπεδα της χοληστερόλης και τις ποσότητες των ηπατικών τριγλυκεριδίων.

Συμπερασματικά, μια ισορροπημένη διατροφή με μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης θα μπορούσε να είναι το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι

Η «άγνωστη» βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – 10 τροφές που την περιέχουν

Θέλετε να γεράσετε καλά; Ποιο φρούτο πρέπει να τρώτε κάθε μέρα