Η βιταμίνη Α φαίνεται να προστατεύει την καρδιά από τις επιπτώσεις που έχει σε αυτήν η κατάσταση του πλεονάζοντος βάρους.

Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα καταλήγει γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology.

Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ανόβερο προκάλεσε παχυσαρκία σε ζωικό μοντέλο (ποντίκια) με ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

Μετά από 20 εβδομάδες, οι επιστήμονες συνέκριναν τις καρδιές και τον μεταβολισμό των ποντικιών και αυτών με παχυσαρκία αλλά επάρκεια βιταμίνης Α.

Τα πειραματόζωα με ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης είχαν στην καρδιά καταστολή γονιδίων που σχετίζονται με την εξαγωγή ενέργειας από το λίπος, την εξαγωγή ενέργειας από τη γλυκόζη και την παραγωγή του μορίου τριφωσφορική αδενοσίνη, που μεταφέρει ενέργεια.

Οι μεταβολές αυτές είναι καίριας σημασίας για την μεταβολική λειτουργικότητα.

«Η μελέτη μας προσδιορίζει το ρόλο της βιταμίνης Α στη διατήρηση της καρδιακής ενεργειακής γονιδιακής έκφρασης που θα μπορούσε να μετριάσει την επακόλουθη ανάπτυξη μιτοχονδριακής και συσταλτικής δυσλειτουργίας στην παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή», αναφέρουν στο άρθρο τους οι ερευνητές.

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει τεκμηριώσει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Α δρα προστατευτικά έναντι διαφόρων ασθενειών.

Εκτός από τα εμπλουτισμένα με τη συγκεκριμένη τρόφιμα που θα βρείτε στα ράφια του σούπερ μάρκετ, όπως δημητριακά, χυμοί και γαλακτοκομικά, καλές πηγές βιταμίνης Α είναι και οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, το μάνγκο, τα ιχθυέλαια, το γάλα, τα αβγά, το μοσχαρίσιο συκώτι, το πεπόνι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι, λάχανο και μπρόκολο), τα πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά (όπως καρότα, γλυκοπατάτες και πορτοκαλί κολοκύθα).

Διαβάστε επίσης

Αυτή η βιταμίνη αυξάνει τις καύσεις του λίπους – Πότε συμβαίνει αυτό

Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να «κόψει» πολλά χρόνια ζωής

Νιώθετε ότι χάνετε τις δυνάμεις σας; Η βιταμίνη που δυναμώνει τους μύες