Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και έλλειψη ανταλλακτικών των οχημάτων στο ΕΚΑΒ Αττικής καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι εργαζόμενοι που πλήρωσαν από την τσέπη τους για να αγοράσουν ανταλλακτικά «απειλούνται με πειθαρχικές διώξεις».
«Τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στην Αττική λόγω έλλειψης ανταλλακτικών για τα ασθενοφόρα οχήματα! Είναι σε θέση το ΕΚΑΒ να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες με επάρκεια; Πριν λίγο καιρό διαβεβαίωναν από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ ότι ενισχύεται η διαχειριστική ικανότητα του ΕΚΑΒ. Ότι όλα λειτουργούν κανονικά. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει ότι καθημερινά 70 ασθενοφόρα οχήματα μόνο στην Αττική είναι σε βλάβη στα συνεργεία.
«Σε ολόκληρη την Αττική επιχειρούν μόλις 55 ασθενοφόρα πρωί-απόγευμα και 30 την νύχτα. Για έναν πληθυσμό εκατομμυρίων πολιτών. Με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, η Αττική θα έπρεπε να καλύπτεται από τουλάχιστον 100 ασθενοφόρα και 10 Κινητές Ιατρικές Μονάδες. Λείπουν, δηλαδή, δεκάδες ασθενοφόρα από το δρόμο», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, για να επισκευαστούν 3 με 4 οχήματα για να μη μείνουν εκτός λειτουργίας και να κυκλοφορήσουν τα ασθενοφόρα οι εργαζόμενοι πλήρωσαν από την τσέπη τους. «Το γνώριζε αυτό η διοίκηση. Το πρόβλημα της έλλειψης ανταλλακτικών είναι γνωστό εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Και ποια ήταν η απάντηση; Να απειλούνται οι εργαζόμενοι με ΕΔΕ. Αντί για λύσεις, απειλές. Αντί για ανταλλακτικά, πειθαρχικές διαδικασίες. Αντί για ενίσχυση του στόλου, αδιαφορία. Σήμερα οι εργαζόμενοι απέστειλαν εξώδικο προς τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ με κοινοποίηση στο Υπουργείο Υγείας. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο και τα χρήματα των εργαζομένων. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε άμεση και ασφαλή προνοσοκομειακή φροντίδα», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.