Η οργάνωση ενός τραπεζώματος μοιάζει πλέον με μια περίπλοκη εξίσωση για δυνατούς λύτες: ένας καλεσμένος ακολουθεί διατροφή χωρίς γλουτένη, ένας άλλος είναι vegeterian και ο τρίτος έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Μιλάμε όμως για μια επιλογή λόγω… μόδας ή υπάρχει μια πραγματική αύξηση της εμφάνισης διάφορων δυσανεξιών στα τρόφιμα; Ή απλώς υπάρχει μεγαλύτερος διαμοιρασμός της πληροφορίας; Η ελληνικής καταγωγής δρ. Ευαγγελία Μαντζιώρη, Διευθύντρια προγράμματος Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων, Διαπιστευμένη Διαιτολόγος, Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, με άρθρο της στο The Conversation απαντά και με στοιχεία.

Πόσο έχουν αυξηθεί πραγματικά οι δυσανεξίες στα τρόφιμα; 

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι οι δυσανεξίες στα τρόφιμα αυξάνονται, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό συμβαίνει πραγματικά. Αυτό όμως, όπως σημειώνει η ίδια, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν οδηγούν γενικά στη λήψη φαρμάκων ή στην ιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με έρευνα του 2009, περίπου το 20% του πληθυσμού έχει μία ή περισσότερες τροφικές δυσανεξίες, χωρίς εμφανή μεταβολή από το 1994. Μια πιο πρόσφατη έρευνα από το 2020 σχετικά με τις αυτοαναφερόμενες δυσανεξίες σε χρήστες του διαδικτύου υπέδειξε ότι το ποσοστό αφορούσε περίπου το 25% του πληθυσμού.

Η αισθητή αύξηση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς άλλους παράγοντες. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να κάνουν αυτοδιάγνωση μιας δυσανεξίας σε τρόφιμα από καλοπροαίρετες αλλά παραπλανητικές διατροφικές συμβουλές από την οικογένεια και τους φίλους τους. Επιπλέον, άλλα άτομα μπορεί να αποδίδουν λανθασμένα ιατρικά συμπτώματα σε τρόφιμα που έχουν καταναλώσει, ανατρέχοντας μάλιστα και τον dr Google, που δεν είναι και ο γιατρός με την εγκυρότερη διάγνωση.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι διατροφικές ιδιαιτερότητες μπορεί να αντανακλούν ηθικές επιλογές σχετικά με τα τρόφιμα, όπως οι vegans και οι vegeterians.

Aξίζει επίσης να αναφερθεί ότι παλαιότερα οι άνθρωποι δεν μοιράζονταν ελεύθερα τέτοιες πληροφορίες και ενδεχομένως να υπέφεραν σιωπηλά ή απλώς απέφευγαν να καταναλώνουν τρόφιμα που τους ενοχλούσαν. Όταν λοιπόν χρειάζεται να δηλώσουμε τις διατροφικές μας επιλογές σε κοινωνικές εκδηλώσεις, πραγματοποιείται μια κανονικοποίηση των δυσανεξιών στα τρόφιμα, σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία.

Εν τέλει, η δρ. Ευαγγελία Μαντζιώρη συνιστά σε όσους υποψιάζονται ότι έχουν κάποια δυσανεξία σε τρόφιμα, να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό, για μια ασφαλέστερη διάγνωση. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται απλώς να αποφεύγονται άσκοπα συγκεκριμένα τρόφιμα και να χάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία.

Διαβάστε επίσης: 

Είστε αλλεργικοί σε τροφές ή έχετε δυσανεξία; Μάθετε τη διαφορά

Νέα μέθοδος πρόληψης και θεραπείας για τις τροφικές αλλεργίες