Περισσότερα από ό,τι γνωρίζαμε είναι τελικά τα οφέλη των δαμάσκηνων σύμφωνα με νέα έρευνα. Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως τα δαμάσκηνα (ή τα αποξηραμένα δαμάσκηνα) βοηθούν στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του πεπτικού  συστήματος, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Ειδικότερα, μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition, εξέτασε πώς τα δαμάσκηνα μπορεί να παίζουν ρόλο στην υγεία των οστών των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Ιδίως σε αυτό το δημογραφικό πληθυσμό, η οστεοπόρωση, η ασθένεια δηλαδή των οστών που χαρακτηρίζονται από σημαντικά μειωμένη οστική πυκνότητα, αποτελεί μείζονα ανησυχία, με τα κρούσματα να αναμένεται να αγγίξουν τα 13.6 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο οργανισμός χάνει πάρα πολλά οστά, δεν παράγει αρκετά, παράγει όμως εύθραυστα οστά ή έναν συνδυασμό των τριών. Το αποτέλεσμα αυτών είναι πως τα οστά είναι πιο αδύναμα και πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς και κατάγματα.

Η ορμόνη που προστατεύει τα οστά είναι τα οιστρογόνα που μειώνεται απότομα κατά την εμμηνόπαυση, οπότε και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές τροφίμων που μειώνουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή. Οι περισσότερες έρευνες γύρω από τα τρόφιμα για την οστεοπόρωση επικεντρώνονται σε υγιεινά θρεπτικά συστατικά όπως είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D. H παρούσα όμως μελέτη στέκεται στο αντιφλεγμονώδες δαμάσκηνο.

Ειδικότερα, οι ερευνητές μελετώντας περισσότερες από 18 έρευνες, βρήκαν πως τα δαμάσκηνα περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ακόμα και να αντιστρέψουν την απώλεια των οστών. Συγκεκριμένα, τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, χαλκό, βιταμίνη K, βιταμίνη Α και πολλές φαινολικές ενώσεις, έναν τύπο δηλαδή αντιοξειδωτικών. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τους λόγους για τους οποίους οι ερευνητές πιστεύουν πως μπορούν να διατηρήσουν την υγεία των οστών μετά την εμμηνόπαυση, μειώνοντας παράλληλα το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τα δαμάσκηνα βοηθούν επίσης στην καταστολή της φλεγμονής. Οι κλινικές δοκιμές βρήκαν ευεργετικά αποτελέσματα στα άτομα που καταναλώνουν 50 έως 100 γραμμάρια δαμάσκηνων την ημέρα.

Παρόλο όμως που απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστεί η σχέση μεταξύ των δαμάσκηνων και της υγείας των οστών, οι έρευνες έδειξαν πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πείσουν την μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα να τα εντάξει στη διατροφή της.

 

Διαβάστε επίσης:

Οστεοπόρωση: Τα φρούτα που κάθε 50αρα πρέπει να τρώει για γερά οστά

Αποξηραμένα φρούτα: Οι πέντε καλύτερες σούπερ τροφές

Έξι τρόφιμα που αγαπούν το έντερο και νικούν τη δυσκοιλιότητα