Μαγικές συνταγές και τρόφιμα που θα φέρουν ίαση στην  αρθρίτιδα  – είτε πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή κάποια άλλη μορφή  – δεν υπάρχουν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν αξίζει να δοκιμάσετε ορισμένες  αλλαγές στη διατροφή σας, οι οποίες μπορούν όχι μόνο να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, αλλά και να βελτιώσουν την υγεία σας εν γένει.

Εμπιστευτείτε τη δύναμη των λιπαρών οξέων 

Τα καλά για τον οργανισμό λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, είναι γνωστά για τη συμβολή τους στην υγεία της καρδιάς, όμως παράλληλα αποτελούν τροφές σύμμαχο για την αρθρίτιδα, λόγω και της αντιφλεγμονώδης δράσης τους. Φροντίστε λοιπόν να εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, αλλά και φυτικές πηγές όπως τον λιναρόσπορο και το ελαιόλαδο.

Αυξήστε τις μερίδες φρούτων και λαχανικών 

Όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, έτσι και τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα λαχανικά αυτά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, μια βιταμίνη που θωρακίζει τον οργανισμό από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ορισμένα άλλα τρόφιμα που δε θα πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητά σας με παρόμοια δράση είναι τα κεράσια και τα μούρα, τα μανιτάρια, τα εσπεριδοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Από την άλλη, εάν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, φροντίστε να περιορίσετε την κατανάλωση τροφίμων που ενισχύουν τη φλεγμονή όπως:

  • Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και στα φυτικά έλαια όπως το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο).
  • Σπόρους που περιέχουν λεκτίνες (συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, φακών, φιστικιών, ντομάτας και πατάτας).
  • Γλυκά και ποτά με επιπρόσθετη ζάχαρη (συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των έτοιμων φρουτοχυμών).

Ειδικότερα όσον αφορά τα γλυκά, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξετε εάν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα, καθώς το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ένα φθηνό γλυκαντικό που βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ουρικής αρθρίτιδας. Ένας εύκολος τρόπος να το αποφύγετε είναι να διαβάζετε πάντα τα συστατικά των προϊόντων πριν τα βάλετε στο καλάθι.

Μην αμελείτε την άσκηση 

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, συμβάλετε θετικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, εξίσου όμως σημαντική είναι και η συμβολή της κίνησης.

Μια πρόσφατη μελέτη συνέκρινε το όφελος της διατροφής και της άσκηση με το όφελος μόνο της διατροφής ή μόνο της άσκησης στη μείωση του πόνου στα γόνατα σε άτομα με παχυσαρκία και οστεοαρθρίτιδα. Ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης ήταν αυτός που έφερε και τα καλύτερα αποτελέσματα. Επομένως, με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού, μπορείτε να εντάξετε στο πλάνο σας ένα αντίστοιχο πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης

Οστεοαρθρίτιδα και Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Οι συχνότερες παθήσεις των αρθρώσεων

Οστεοαρθρίτιδα: Η βιταμίνη – κλειδί για τον πόνο στα γόνατα