Κατανάλωση καφεΐνης αντίστοιχη με αυτή από μισή κούπα καφέ την ημέρα συνδέθηκε με μικρότερα βρέφη, ενώ ποσότητα κάτω από δύο περίπου κούπες (200 ml) σχετίστηκε με μείωση του μεγέθους και της άπαχης μάζας σώματος των νεογέννητων.

Η μελέτη ερευνητών των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open εκπέμπει σήμα κινδύνου, δεδομένου πως βρέφη μικρού μεγέθους συνήθως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιοπαθειών και διαβήτη στη μελλοντική ζωή. «Μέχρι να έχουμε στα χέρια μας περισσότερα στοιχεία, ίσως θα ήταν προνοητική κίνηση εκ μέρους των εγκύων, σύμφωνα με τη μελέτη μας, να περιορίσουν την κατανάλωση προϊόντων με καφεΐνη»,  ανέφερε σχετικά η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Katherine L. Grantz, M.D., M.S. από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία του Παιδιού και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη Eunice Kennedy Shriver.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν στοιχεία για περισσότερες από 2.000 εγκύους από 12 κλινικά κέντρα για την περίοδο 8 έως 13 εβδομάδων κύησης. Οι συμμετέχουσες ήταν μη καπνίστριες χωρίς προβλήματα υγείας πριν την εγκυμοσύνη. Από της 10η έως 13η εβδομάδα, οι ερευνητές έλαβαν αιματολογικά δείγματα από τις εγκύους για τον προσδιορισμό των επιπέδων καφεΐνης και παραξανθίνης -μια ουσία που παράγεται από τη διάσπαση της καφεΐνης στον οργανισμό. Επιπλέον, οι συμμετέχουσες ανέφεραν την καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης από κάθε ποτό ή ρόφημα (καφές, τσάι, αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά) της περασμένης εβδομάδας κατά την έναρξη της μελέτης και ανά τακτά χρονικά διαστήματα έπειτα.

Τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά σε σύγκριση με την ομάδα της μηδενικής ή ελάχιστης καφεΐνης στο αίμα:

  • τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα σχετίστηκαν με 84 γρ. περίπου μικρότερο βάρος για τα βρέφη, 0,44 εκ. μικρότερο ύψος και περιφέρεια κεφαλής κατά 0,28 εκ. μικρότερη
  • μισή κούπα καφές την ημέρα (50ml) σχετίστηκε με μειωμένο βάρος κατά 66 γρ. και μικρότερη περιφέρεια κεφαλής κατά 0,32 εκ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αρνητική επίπτωση της καφεΐνης οφείλεται σε πιθανή στένωση των αιμοφόρων αγγείων της μήτρας και του πλακούντα, με αποτέλεσμα η μειωμένη ροή αίματος προς το έμβρυο να καθυστερεί την ανάπτυξή του. Παρομοίως, η καφεΐνη θα μπορούσε να διαταράσσει και τις ορμόνες του στρες στο έμβρυο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους μετά την εγκυμοσύνη και για παχυσαρκία, καρδιοπάθειες ή διαβήτη στην πορεία της ζωής του.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης (πάνω από 200 ml καθημερινά) κατά την εγκυμοσύνη με μικρά για την ηλικία κύησης έμβρυα και νεογνά ή ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης. Ωστόσο τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά την μέτρια κατανάλωση καφεΐνης καθημερινά (200ml ή λιγότερο) κατά την κύηση είναι αντικρουόμενα. Κάποια τη σχετίζουν με αυξημένο κίνδυνο ελλιποβαρών βρεφών και άλλα προβλήματα στην υγεία, ενώ άλλα δεν διαπιστώνουν τέτοιους κινδύνους.

Οι ερευνητές της προκείμενης μελέτης τόνισαν ότι πολλές από τις προηγούμενες έρευνες δεν συμπεριέλαβαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέγεθος του νεογέννητου, όπως τα διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης σε διαφορετικά ροφήματα και ποτά και το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη.

 

Διαβάστε επίσης

Εγκυμοσύνη: Πόση καφεΐνη επιτρέπεται να πίνει η μαμά;

Τι οδηγεί τους εφήβους σε υπερκατανάλωση ζάχαρης και καφεΐνης

Τέσσερις τρόποι που σας ξυπνούν καλύτερα από την καφεΐνη