Οι αθλητές που επέλεξαν το τρέξιμο ως τρόπο ζωής και προπονούνται καθημερινά, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις κνήμες τους και είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα όπως το διάστρεμμα αλλά και το κάταγμα που προκαλούνται συνήθως από τη στροφή του αστραγάλου προς τα μέσα ή προς τα έξω.

Σε περίπτωση κατάγματος όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους, καταβάλλοντας τα έξοδα νοσηλείας σύμφωνα με τους όρους και τις παροχές του εκάστου ασφαλιστηρίου. Ωστόσο ασφαλισμένος πρέπει καταρχήν να ενημερώσει τον ασφαλιστή του πριν υπογράψει το συμβόλαιο υγείας ότι συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες που ασκούν πίεση στο μυοσκελετικό σύστημα. Προϋπόθεση αποζημίωσης είναι ο ασφαλισμένος να ήταν υγιής κατά στην σύναψη του ασφαλιστηρίου.

Ειδικά για το ατύχημα, οι παροχές των συμβολαίων υγείας είναι πολλές και μπορεί να λειτουργήσουν συνδυαστικά.

Α) ο ασφαλισμένος μπορεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο ως «Έκτακτο Περιστατικό» για την πρώτη εκτίμηση και φροντίδα από ορθοπεδικό /χειρούργο, εξετάσεις/ακτινογραφίες κ.α.

Β) να καλυφθούν τα έξοδα που θα προκύψουν ακόμα και εάν δεν πραγματοποιηθεί νοσηλεία από την παροχή «Προσωπικό Ατύχημα»

Γ)  να καλυφθούν τα έξοδα «Νοσηλείας» και οι αμοιβές ιατρών που θα προκύψουν για την χειρουργική αποκατάσταση του κατάγματος

Δ) να καλυφθούν τα έξοδα που θα απαιτηθούν «Πριν και Μετά» από την νοσηλεία/χειρουργική επέμβαση π.χ. εξετάσεις, πατερίτσες, νάρθηκα, φυσιοθεραπείες κ.α. και που αφορούν το κάταγμα αστραγάλου.

Οι διάφοροι μέθοδοι αντιμετώπιση «Καταγμάτων Ποδοκνημικής» αναφέρονται εκτενώς στον Πίνακα Κατάταξης Βαρύτητας Χειρουργικών Ορθοπεδικών Επεμβάσεων των συμβολαίων υγείας όλων των εταιρειών, διαβαθμίζονται ανάλογα την κατηγορία τους και αποζημιώνονται σύμφωνα με τα όρια και τις παροχές του εκάστου συμβολαίου και εταιρείας. Για παράδειγμα η ανάταξη του κατάγματος και η τοποθέτηση γύψου στο χειρουργείο θεωρείται μικρή επέμβαση και αποζημιώνεται ανάλογα. Αντίθετα η ακροδεσία μεσαίου μεγέθους ποδοκνημικής άρθρωσης θεωρείται μεγάλη επέμβαση.

Όλες οι εταιρείες αποζημιώνουν τις δαπάνες που απαιτούνται κατόπιν ενός Ατυχήματος από την πρώτη ημέρα ισχύος του συμβολαίου υγείας εφόσον έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του ασφαλίστρου.