Όποιος επιλέγει να αγοράσει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα γνωρίζει ότι ξεκινά να πληρώνει για κάτι που ενδέχεται να μη χρειαστεί ποτέ. Ειδικά στις περιπτώσεις ασφάλισης Ζωής και Υγείας, όλοι εύχονται να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν, ωστόσο το επιλέγουν για να είναι προετοιμασμένοι απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. Στην ουσία, το ασφαλιστικό συμβόλαιο αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο στη ζωή τους.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η επιλογή του συμβολαίου, εφόσον δεν συντρέχει λόγος βιασύνης, πρέπει να γίνεται με προσεκτικά και μελετημένα βήματα, καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο στάδιο στη διαδικασία της ασφάλισης.

Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για «βαριά» συμβόλαια, όπως αυτά της Ζωής και της Υγείας, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • Επιλογή ασφαλιστικής εταιρείας: Η επιλογή πρέπει να βασίζεται στην οικονομική ευρωστία της εταιρείας, την πολυετή παρουσία της στην αγορά, την αξιολόγησή της από έγκυρους φορείς και άλλους σημαντικούς δείκτες αξιοπιστίας.
  • Έλεγχος φήμης και παραπόνων: Είναι χρήσιμο να αναζητηθούν τυχόν παράπονα ή αξιολογήσεις στις Ενώσεις Καταναλωτών ή στο διαδίκτυο. Αυτή η έρευνα μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και να ενισχύσει τη συζήτηση με τον ασφαλιστικό σύμβουλο.
  • Κατάλληλος τύπος συμβολαίου: Δεδομένης της ποικιλίας προγραμμάτων που προσφέρει κάθε εταιρεία, θα πρέπει να επιλεγεί εκείνο που ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες κάλυψης όσο και στις οικονομικές δυνατότητες του ενδιαφερόμενου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι τυχόν πρόσθετες παροχές που προσφέρει το ασφαλιστικό πρόγραμμα. Συχνά είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και αξίζει να ενημερωθεί ο ασφαλιζόμενος για την ύπαρξή τους και το ενδεχόμενο επιπλέον κόστος.

Απαραίτητο είναι επίσης να γίνει πλήρης κατανόηση των όρων και των εξαιρέσεων του συμβολαίου. Οι εξαιρέσεις αποτελούν συχνά την κύρια αιτία δυσαρέσκειας μεταξύ των ασφαλισμένων, γι’ αυτό και πρέπει να γίνονται πλήρως κατανοητές πριν την υπογραφή του συμβολαίου.

Συμπερασματικά, κάθε μορφή ασφάλισης, από την πιο απλή έως την πιο σύνθετη, πρέπει να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο αποκτάται. Γι’ αυτό και κατά τη σύναψη της ασφάλισης, όλα τα στοιχεία πρέπει να είναι ξεκάθαρα και κατανοητά. Σε αυτό το κομβικό σημείο, ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι καθοριστικός, καθώς είναι υπεύθυνος για την ορθή και πλήρη ενημέρωση του πολίτη.

Διαβάστε επίσης

Ιδιωτική ασφάλιση: Το κλειδί για να προστατεύσουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε

Ασφαλιστήριο: Τι πρέπει να κάνετε πριν υπογράψετε το συμβόλαιο υγείας

Το ασφαλιστήριο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε πλάνο ζωής