Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ένας από τους δύο άξονες της ασφάλισης υγείας, με τον δεύτερο να αποτελείται από τα νοσοκομειακά προγράμματα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα περιλαμβάνει τις επισκέψεις σε γιατρούς, σε διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις και γενικά για προσφερόμενες υπηρεσίες που έχουν στόχο την έγκαιρη διάγνωση.

Ένα εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα καλύπτει ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν, απόρροια κάποιας ασθένειας ή ατυχήματος, σύμφωνα πάντα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ασφαλιστηρίου.

Οι προγραμματισμένες εξετάσεις πραγματοποιούνται σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα, με την επίδειξη του αντίστοιχου παραπεμπτικού, με τις  ασφαλιστικές εταιρίες να παρέχουν κάλυψη στον ασφαλισμένο μέχρι το ανώτατο ετήσιο ποσό που αναγράφεται στον πίνακα παροχών και καλύψεων. Στην περίπτωση που τα έξοδα υπερβούν το ανώτατο όριο κάλυψης, τότε ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνθεί με το επιπλέον ποσό.

Έναν μήνα μετά την έναρξη του ασφαλιστηρίου, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει το ετήσιο check up το οποίο περιλαμβάνει: Γενική ούρων και αίματος, σάκχαρο, ουρία, κερατίνη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια. Παράλληλα, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν μαστογραφία και τεστ PAP για τις γυναίκες και PSA για τους άνδρες.

Πρέπει να σημειώσουμε πως μετά από μια χρονική αναμονή ενός έτους, παρέχεται η δυνατότητα στις ασφαλισμένες να προχωρήσουν σε προγεννητικό έλεγχο μια φορά τον χρόνο, εφόσον δεν έχει διενεργηθεί το ετήσιο check up. Εξετάσεις που αφορούν σε μαγνητική τομογραφία, βιοψία, παρακέντηση, υπερηχογράφημα, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου καλύπτονται πλήρως μετά την πάροδο 6 μηνών. Επίσης απαιτείται ένα χρονικό διάστημα ενός έτους για τη διενέργεια ενδοσκοπικών εξετάσεων του οισοφάγου, στομάχου και παχέος εντέρου.

Όπως στα νοσοκομειακά προγράμματα, έτσι και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν παρέχουν κάλυψη, όπως σε παθήσεις κληρονομικές και συγγενείς που είχαν διαγνωστεί πριν από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αλλεργικά τεστ, θεραπεία και αποκατάσταση ούλων, ανάπλαση δέρματος, θεραπεία για την αντιμετώπιση της γονιμότητας αλλά και ιατρικές πράξεις που απαιτούν εισαγωγή με ή χωρίς διανυκτέρευση, δεν καλύπτονται.

Σε κάθε περίπτωση η σωστή καθοδήγηση από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή είναι  σημαντική αφού μπορεί να συμβάλλει από την πλευρά του ακόμα και στη δυνατότητα προέγκρισης των διαγνωστικών εξετάσεων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικά πακέτα: Με ποια προγράμματα μπορείτε να κάνετε εξετάσεις

Πρωτοβάθμια περίθαλψη: Τι προσφέρουν οι καλύψεις του ασφαλιστηρίου υγείας

Ασφαλιστικά πακέτα διαγνωστικών εξετάσεων: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε