«Έλκος είναι στην ουσία μια ‘πληγή’ στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου ή της συνέχειάς του, του δωδεκαδακτύλου» εξηγεί ο κύριος Ιωάννης Κοζαδίνος, Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital. 

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών, της τάξεως του 90%, οφείλεται σε μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pilori). Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να προκληθεί και εξαιτίας κατάχρησης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Στα συμπτώματα του έλκους περιλαμβάνονται η ναυτία, το φούσκωμα, ο πόνος στη μέση αλλά και πιθανή απώλεια βάρους. Για τη διάγνωση απαιτούνται ειδικές εξετάσεις όπως η γαστροσκόπηση.

Αρχικά χορηγείται συντηρητική θεραπεία, δηλαδή ειδικά αντιβιοτικά για τη μείωση της γαστρικής οξύτητας.

Αν παρ’ όλα αυτά, τα συμπτώματα επιμένουν και παρουσιασθεί υποτροπή, τότε η πιθανότητα για χειρουργική επέμβαση (βαγοτομή) είναι εξαιρετικά πιθανή.

Οι καλύψεις του συμβολαίου

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν έξοδα για διαγνωστικές ιατρικές πράξεις σε συμβεβλημένα νοσοκομεία. Η πιο ειδική και ευαίσθητη διαγνωστική εξέταση σήμερα είναι η ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού, δηλαδή η γαστροσκόπηση, για την οποία δεν απαιτείται νοσηλεία. Για την κάλυψη του κόστους της γαστροσκόπησης είναι απαραίτητη η προσκόμιση της σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση της γαστροσκόπησης, ο ασφαλισμένος δεν επιβαρύνεται με το ποσό απαλλαγής. Εφόσον πρόκειται για συμβεβλημένο νοσοκομείο, η δαπάνη θα καλυφθεί απευθείας από την εταιρία, σε αντίθετη περίπτωση απολογιστικά. Αυτό σημαίνει πως ο ασφαλισμένος αρχικά θα καλύψει το κόστος, με την ασφαλιστική εταιρία, να τον αποζημιώνει εκ των υστέρων βάσει των αποδείξεων.

Στην περίπτωση που αποφασισθεί πως ο ασφαλισμένος πρέπει να υποβληθεί σε βαγοτομή (έτσι ονομάζεται η διατομή των κλάδων του  πνευμονογαστρικού νεύρου του στομάχου που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση έκκρισης γαστρικού οξέος), τότε οι ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν τα έξοδα της επέμβασης όπως και των φαρμάκων που θα δοθούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Στις δαπάνες αυτές συγκαταλέγονται το δωμάτιο, η τροφή αλλά και οι αμοιβές των ιατρών, του γενικού χειρουργού και του αναισθησιολόγου.

Αν ο ασφαλισμένος έχει συμπεριλάβει στο νοσοκομειακό πρόγραμμα το χειρουργικό επίδομα, τότε θα το λάβει από την εταιρία, με το ύψος να καθορίζεται από τη βαρύτητα της επέμβασης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η βαγοτομή εντοπίζεται στον πίνακα με τις μεγάλες επεμβάσεις.

Ο ασφαλισμένος είναι προτιμότερο να ενημερώνει άμεσα τον ασφαλιστικό του διαμεσολαβητή για τυχόν αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του. Δεδομένου πως η συμβουλή και η καθοδήγηση του μπορεί να είναι καθοριστικής σημασία για να αποφύγει πιθανά λάθη και ταλαιπωρία.

Διαβάστε επίσης:

Πεπτικό έλκος: Το ασφαλιστικό πρόγραμμα που θα καλύψει τις ανάγκες σας

Τέσσερα μυστικά για καλύτερη πέψη και γερό στομάχι

Έλκος: Τα αίτια και η αντιμετώπιση της «πληγής» του στομάχου