Σύμφωνα με ένα ρητό «τα μάτια είναι παράθυρα στην ψυχή μας». Είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τη βαθιά σύνδεση που νιώθει κανείς όταν κοιτάζει στα μάτια κάποιου άλλου. Ωστόσο, όπως και τα παράθυρα, τα μάτια λειτουργούν προς τις δύο κατευθύνσεις. Δεν είναι μόνο σημαντικά για να βλέπουμε στην ψυχή ενός συνανθρώπου μας, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την αντίληψη του κόσμου γύρω μας. Η όραση είναι ίσως  η πιο θαυμαστή από τις αισθήσεις μας, επειδή χάρη σ’ αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο κόσμος που μας περιβάλλει. Σημειώνουμε ότι περίπου το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου «ασχολείται» με την επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, ενώ σε τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο εξ αυτών, η διαταραχή της όρασης θα μπορούσε να είχε προληφθεί ή δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.

Γι’ αυτό και ο τακτικός ετήσιος προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος για μικρούς και μεγάλους συστήνεται από τους ειδικούς με σκοπό την προστασία της όρασης και τον έγκαιρο εντοπισμό κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας όπως η μυωπία και η υπερμετρωπία ή άλλης οφθαλμοπάθειας που μπορεί να απειλήσει την όραση, όπως ο καταρράκτης που αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες διαταραχής της όρασης και τύφλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ασφαλιστικές καλύψεις

Αρχικά σημειώνεται ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες στα εξωνοσοκομειακά προγράμματα τους, περιλαμβάνουν προνομιακές τιμές για επισκέψεις σε οφθαλμιάτρους ή οφθαλμολογικά κέντρα για check up.

Επίσης, για διαθλαστικές ανωμαλίες όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός ή η πρεσβυωπία το σύνολο των ασφαλιστικών συμβολαίων δεν προβλέπει αποζημίωση για τη διόρθωσή τους. Εξαίρεση αποτελεί η διόρθωση της πολύ υψηλής μυωπίας (όταν οι βαθμοί υπερβαίνουν τους 6,00) και αυτό κατά περίπτωση καθώς και για ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες.

Από την άλλη μεριά, η διόρθωση σοβαρών οφθαλμοπαθειών που απειλούν τον πάσχοντα με τύφλωση όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα καλύπτονται βάσει των όρων του εκάστοτε συμβολαίου.  Η επέμβαση για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, για καταρράκτη, γλαύκωμα καθώς και η αφαίρεση κρυσταλλοειδούς φακού είναι μερικές επεμβάσεις που ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα αποζημιώνει μετά την πάροδο του χρόνου αναμονής που αναλόγως της πάθησης, μπορεί να κυμαίνεται από 6-24 μήνες.

Προϋπόθεση για την παροχή κάλυψης, αποτελεί ο ασφαλισμένος να ήταν υγιής κατά την σύναψη του συμβολαίου και να μην απέκρυψε από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή την ύπαρξη κάποιας οφθαλμοπάθειας. Στις προαναφερθείσες επεμβάσεις παρέχεται κάλυψη στις δαπάνες νοσηλείας βάσει των όρων που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο υγείας.

Εκτός από εκείνες για δωμάτιο και τροφή, περιλαμβάνονται οι αμοιβές των ιατρών, του χειρουργού και του αναισθησιολόγου. Όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες εξασφαλίζουν για τον ασφαλισμένο την αγορά και την τοποθέτηση του μοσχεύματος κερατοειδούς χιτώνα όπως και ενδοφακού για καταρράκτη.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να νοσηλευτεί σε συμβεβλημένο νοσοκομείο, τότε η κάλυψη της δαπάνης πραγματοποιείται απευθείας από την εταιρία ενώ σε αντίθετη περίπτωση η αποζημίωση δίνεται απολογιστικά. Αυτό σημαίνει πως αρχικά ο ασφαλισμένος θα καλύψει τη δαπάνη και βάσει των αποδείξεων που θα προσκομίσει η ασφαλιστική εταιρία θα του καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί.

Επιπροσθέτως, περαιτέρω εξετάσεις εντός του νοσοκομείου που συνδέονται με την αιτία εισαγωγής του ασφαλισμένου καλύπτονται πλήρως από την ασφαλιστική εταιρία. Αν παράλληλα η νοσηλεία συνοδεύεται από χειρουργική επέμβαση και στο συμβόλαιο έχει υπάρξει πρόβλεψη για χειρουργικό επίδομα, τότε ο ασφαλισμένος θα μπορεί να το λάβει. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται από την βαρύτητα της χειρουργικής επέμβασης.

Διαβάστε επίσης:

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς – Υαλοειδούς: Τι καλύπτει το συμβόλαιο

Γλαύκωμα – Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της όρασης

Ο επικίνδυνος τύπος μυωπίας που καλύπτεται από το ασφαλιστικό συμβόλαιο