Η υπερτροφία των αμυγδαλών αναφέρεται στη διόγκωση τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως δυσκολίες στην αναπνοή, ροχαλητό και ακόμη και υπνική άπνοια, εξηγεί στο ygeiamou ο κ. Στυλιανός Μαγκανάρης Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθυντής Metropolitan Hospital.

Οι υπερτροφικές αμυγδαλές είναι πιο συχνές στα παιδιά, αλλά δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν και σε ενηλίκους. Συνήθως το πρόβλημα συνυπάρχει με τα λεγόμενα κρεατάκια, δηλαδή τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για την υπερτροφία των αμυγδαλών περιλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμάκων όπως τα κορτικοστεροειδή και τη χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών – συνήθως μαζί με τα κρεατάκια – μια διαδικασία γνωστή ως αμυγδαλεκτομή.

«Η αμυγδαλεκτομή συνήθως συνιστάται σε ασθενείς (παιδιά ή ενήλικες) που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα ή έχουν υπερτροφικές αμυγδαλές που προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση, ή ιστορικό περιαμυγδαλικού αποστήματος καθώς και σε περιπτώσεις υποψίας κακοήθειας ή υποψίας προσβολής των νεφρών και της καρδιάς» εξηγεί ο κύριος Μαγκανάρης.

Ασφαλιστικές Καλύψεις

Οι ασφαλιστικές εταιρίες ξεκινούν να παρέχουν κάλυψη για παθήσεις των αμυγδαλών αλλά και για τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) μετά από μια χρονική αναμονή ενός έτους, αρκεί ο ασφαλισμένος ή το εξαρτώμενο μέλος κατά τη σύναψη της συμφωνίας να ήταν υγιής.

Σε περίπτωση εισαγωγής του ασφαλισμένου σε συμβεβλημένο νοσοκομειακό ίδρυμα, η ασφαλιστική εταιρία καλύπτει όλες τις δαπάνες νοσηλείας, δωμάτιο, τροφή, αμοιβή ιατρού, χειρουργού καθώς και αναισθησιολόγου.

Αν το συμβόλαιο υγείας προβλέπει απαλλαγή, τότε ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καταβάλλει το ποσό της απαλλαγής και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από την εταιρία. Έστω ότι έχει οριστεί ποσό απαλλαγής 500 ευρώ και η νοσηλεία κοστίσει 2.000 ευρώ. Τότε τα 1.500 ευρώ θα δοθούν από την ασφαλιστική και τα 500 από τον ασφαλισμένο.

Η ασφαλιστική εταιρία επίσης αναλαμβάνει να καλύψει αν χρειαστεί, διαγνωστικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του νοσοκομείου και είναι σε σχέση με την αιτία εισαγωγής και νοσηλείας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί, πως αν ο ασφαλισμένος επιλέξει, να μην αξιώσει από την εταιρία αποζημίωση για τα νοσήλια, τότε εκείνη θα του αποδώσει ένα ποσό περί μη χρήσης του συμβολαίου.

Επειδή συνήθως, η αμυγδαλεκτομή γίνεται με την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), αν στο συμβόλαιο προβλέπεται χειρουργικό επίδομα, τότε ο ασφαλισμένος θα αποζημιωθεί για την αμυγδαλεκτομή που χαρακτηρίζεται ως «μεσαία» επέμβαση. Στη περίπτωση δύο ταυτοχρόνων επεμβάσεων, η ασφαλιστική εταιρία αποζημιώνει με το σύνολο του επιδόματος για την πιο «βαριά».

Όπως και να έχει, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή είτε πρόκειται για εκείνον, είτε για εξαρτώμενο μέλος, έτσι ώστε βάσει των όρων και των παροχών του συμβολαίου, να λάβει τις κατάλληλες οδηγίες.

Διαβάστε επίσης:

Μόνιμα μπουκωμένη μύτη; Πώς αποζημιώνει το ασφαλιστήριο την υπερτροφία ρινικών κογχών

Πότε αφαιρούνται οι αμυγδαλές – Τρεις τεχνικές αμυγδαλεκτομής χωρίς νυστέρι

Αμυγδαλές και κρεατάκια: Πότε αφαιρούνται χειρουργικά – Τι καλύπτει το συμβόλαιο