Στην αυγή κάθε νέου χρόνου απαριθμούμε σχέδια και στόχους που επιθυμούμε να εκπληρώσουμε. Τέτοιοι στόχοι μπορεί να είναι μια προσπάθεια για μια καλύτερη διατροφή ή μια απόφαση για να εντάξουμε στη ζωή μας την καθημερινή άσκηση. Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής μαζί με την αποτίναξη κάποιων περιττών κιλών διασφαλίζει μακροζωία και τονώνει την αυτοπεποίθησή μας.

Από την άλλη, πολλοί γονείς μπορεί να αισθανθούν την ανάγκη, να εγκαινιάσουν μια νέα περίοδο στην επικοινωνία με τα παιδιά τους, αφιερώνοντας τους  περισσότερο χρόνο, ειδικά αν διανύουν την εφηβεία.

Η έλευση του νέου έτους επίσης είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υγεία. Όπως  κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει στο ygeiamou.gr, η αγορά ενός τέτοιου συμβολαίου είναι καθοριστικής σημασίας.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι στρέφονται προς την αγορά ιδιωτικού προγράμματος υγείας. Το βασικό κίνητρο είναι η αίσθηση πως σε οτιδήποτε ξαφνικό προκύψει, ασθένεια ή ατύχημα εξασφαλίζει οικονομικά τον ασφαλισμένο από απρόβλεπτες και συχνά υψηλές δαπάνες.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υγείας περιλαμβάνει τόσο την εξωνοσοκομειακή όσο και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εξωνοσοκομειακή Περίθαλψη

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη περιλαμβάνει τις ιατρικές επισκέψεις συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα. Η ασφαλιστική εταιρία καλύπτει απευθείας το κόστος και μέχρι το ανώτατο ετήσιο ποσό που αναγράφεται στον πίνακα καλύψεων και με βάση τους όρους του συμβολαίου. Στη περίπτωση που τα έξοδα των διαγνωστικών εξετάσεων υπερβούν το ανώτατο ετήσιο ποσό, τότε ο ασφαλισμένος αναλαμβάνει να καλύψει το υπόλοιπο.

Κάθε ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα για προληπτικό έλεγχο ακόμα και 30 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης. Για την διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβεβλημένο κέντρο, παραπεμπτικό του ιατρού, το οποίο θα αναφέρει τις αναγκαίες εξετάσεις, τη σχετική γνωμάτευση καθώς και το λόγο που κρίνονται απαραίτητες. Παράλληλα κάθε ασφαλιστική εταιρία παρέχει εκπτώσεις και προνομιακές τιμές για επισκέψεις σε μια σειρά από ειδικότητες όπως οδοντιάτρους, ψυχολόγους, διατροφολόγους και φυσικοθεραπευτές

Τα προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων δεν καλύπτουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια τους, καθώς και τα έξοδα σε μη συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα.

Νοσοκομειακή Περίθαλψη

Αφορά την εισαγωγή του ασφαλισμένου σε συμβεβλημένο ή μη νοσοκομείο ως εσωτερικού ασθενή και περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες που είναι ιατρικώς απαραίτητες για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του. Αυτές οι δαπάνες αφορούν τα έξοδα δωματίου και τροφής, αμοιβές ιατρών, χειρουργού, αναισθησιολόγου αλλά και πιθανές διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται εντός του νοσοκομείου και έχουν άμεση σχέση με την αιτία εισαγωγής.

Σε ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορούν να συμπεριληφθούν επιδόματα βάσει πάντα των όρων και των παροχών του συμβολαίου, όπως το επίδομα νοσηλείας, το χειρουργικό επίδομα καθώς και το επίδομα σοβαρών ασθενειών. Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι ενός νοσοκομειακού προγράμματος είναι οι χρονικές αναμονές, δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από την υπογραφή του συμβολαίου μέχρι τη στιγμή που η ασφαλιστική θα ξεκινά να αποζημιώνει για κάποια ασθένεια, πάθηση ή ατύχημα.

Πρέπει παράλληλα να σημειωθεί πως τα προγράμματα υγείας περιλαμβάνουν τον όρο απαλλαγή, το ποσό δηλαδή που αναλαμβάνει ο ασφαλισμένος να καλύψει σε περίπτωση νοσηλείας, με το υπόλοιπο να βαραίνει την ασφαλιστική εταιρία. Ασφαλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν πως όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή που επιλέξει ο ασφαλισμένος τόσο μικρότερο θα είναι το ασφάλιστρο του προγράμματος.

Αν μια νοσηλεία πραγματοποιηθεί σε συμβεβλημένο νοσοκομείο τότε η αποζημίωση θα γίνει απευθείας από την ασφαλιστική εταιρία. Αντιθέτως, αν πρόκειται για μη συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα, ο ασφαλισμένος αναλαμβάνει να καλύψει τη δαπάνη της νοσηλείας και στην συνέχεια να αποζημιωθεί απολογιστικά από την εταιρία.

Επιπροσθέτως η εταιρία αποδίδει στον ασφαλισμένο επίδομα περί μη χρήσης του ασφαλιστηρίου αν εκείνος αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει το συμβόλαιο του κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για αγορά ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υγείας δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Μια διεξοδική έρευνα στην ασφαλιστική αγορά και η επαφή με έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή καθίσταται απαραίτητη για την επιλογή του κατάλληλου ασφαλιστικού προγράμματος που να καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του υποψηφίου ασφαλισμένου.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικά πακέτα: Με ποια προγράμματα μπορείτε να κάνετε εξετάσεις

Ασφαλιστικά πακέτα διαγνωστικών εξετάσεων: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ασφάλιση υγείας: Πότε και ποιους συμφέρει η ετήσια απαλλαγή