Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρασης, καταστρέφοντας το οπτικό νεύρο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν γλαύκωμα και στα δύο μάτια, αν και η πάθηση μπορεί να εμφανίζεται σε χειρότερη μορφή στο ένα. Με το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, το ένα μάτι μπορεί να παρουσιάσει μέτρια ή σοβαρή βλάβη, ενώ το άλλο να επηρεαστεί ήπια.

Άτομα με γλαύκωμα κλειστής γωνίας στο ένα μάτι έχουν 40%-80% πιθανότητες να αναπτύξουν τον ίδιο τύπο και στο άλλο μάτι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί πως για ορισμένους τύπους γλαυκώματος δεν υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα και οι αλλαγές στην όραση μπορούν να επέλθουν σταδιακά. Η βλάβη του γλαυκώματος θεωρείται μη αναστρέψιμη.

Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση των ματιών ανήκει στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση γλαύκώματος. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό, η υπέρταση, η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων, η μυωπία όπως και κάποιος παλαιότερος τραυματισμός.

Η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με μια σειρά εξετάσεων όπως η γωνιοσκόπηση, η περιμετρία, η τονομέτρηση και η παχυμετρία. Οι οφθαλμίατροι συμβουλεύουν τους ασθενείς πως θα πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε εξετάσεις έτσι ώστε να παρακολουθείται η πορεία του γλαυκώματος και να τροποποιείται η φαρμακευτική αγωγή αναλόγως  την εξέλιξη.

Η θεραπεία με λέιζερ συνίσταται σε περιπτώσεις ήπιων  περιστατικών. Όπως σημειώνει στο ygeiamou ο κ. Παντελής Παπαδόπουλος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan «σε περίπτωση που η πίεση δεν μπορεί να ρυθμιστεί με φάρμακα ή με λέιζερ και υπάρχει προοδευτική καταστροφή του οπτικού νεύρου όπως επιβεβαιώνεται από την επιδείνωση των οπτικών πεδίων και τη λέπτυνση του οπτικού νεύρου, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση».

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες περιλαμβάνουν κάλυψη για την εμφάνιση γλαυκώματος μετά την πάροδο ενός έτους από την υπογραφή του συμβολαίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως στα συμβόλαια υγείας δίνονται παροχές και εκπτώσεις για επισκέψεις σε οφθαλμιάτρους για προληπτικό έλεγχο που περιλαμβάνει τονομέτρηση, κλινική εξέταση, συνταγογράφηση φαρμάκων  ή γυαλιών μυωπίας.

Στην περίπτωση επέμβασης για γλαύκωμα καλύπτονται τα έξοδα νοσηλείας, αμοιβές ιατρών, διαγνωστικές εξετάσεις πριν και μετά την επέμβαση καθώς και πιθανή συνταγογράφηση κολλυρίων.

Παράλληλα πρέπει να αναφέρουμε πως πολλές ασφαλιστικές εταιρίες συνεργάζονται με οθφαλμολογικές κλινικές όπου εκεί μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις πάντα βάσει των όρων του συμβολαίου.

Η αντιγλαυκωματική επέμβαση αναφέρεται ως «μεσαία» στον πίνακα των ασφαλιστικών εταιριών. Στην ίδια κατηγορία βρίσκουμε την Ιριδοτομή και την Ιριδοπλαστική.

Αν είστε λοιπόν κάτοχος προγράμματος υγείας προτείνεται να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρία, να ενημερωθείτε σχετικά με προνόμια και εκπτώσεις που μπορεί να επωφεληθείτε εσείς ή/και τα προστατευόμενα μέλη σας για επισκέψεις σε συμβεβλημένο οφθαλμίατρο ή κλινική.

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Επίδομα Τοκετού – Αποζημίωση: Τι ισχύει στα ασφαλιστήρια υγείας