«Η λειτουργία της μύτης επηρεάζεται άμεσα από το στραβό διάφραγμα, τους ρινικούς πολύποδες ή και τις υπερτροφικές κόγχες έχοντας σαν αποτέλεσμα την μειωμένη οξυγόνωση του οργανισμού μας» αναφέρει στο ygeiamou η κ. Ανατολή Παταρίδου Ωτορινολαρυγγολόγος και Χειρουργός Κεφαλής Τραχήλου.

Το ρινικό διάφραγμα είναι το κατακόρυφο χώρισμα της μέσης γραμμής που διακρίνει τη ρινική κοιλότητα σε αριστερό και δεξί μισό, σχηματίζοντας στην ουσία το μεσαίο τοίχωμα κάθε μισού. Αποτελείται από οστέινα και χονδρινά μέρη.

Στην περίπτωση που το ρινικό διάφραγμα μετατοπίζεται προς την μια πλευρά καθιστώντας τη μια ρινική δίοδο αέρα μικρότερη από την άλλη, σημαίνει πως υπάρχει μια απόκλιση. Λέγεται πως σε ένα ποσοστό 80% των ανθρώπων, το ρινικό διάφραγμα είναι λίγο εκτός κέντρου αν και οι περισσότεροι δεν το έχουν παρατηρήσει ποτέ.

Σε άτομα που παρουσιάζουν σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η μια πλευρά της μύτης είναι πιο φαρδιά από το κανονικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ροή του αέρα. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με αυτή την ανατομική δυσμορφία, δεδομένου ότι η μύτη αναπτύσσεται πριν από την γέννηση. Στη μετέπειτα ζωή μπορεί να συμβεί ύστερα από κάποιο τραυματισμό.

Τα συμπτώματα της σκολίωσης του διαφράγματος μπορεί να περιλαμβάνει ρινική συμφόρηση, συχνούς πονοκεφάλους, ροχαλητό και άπνοιες κατά την διάρκεια του ύπνου. Πολλοί επίσης αναφέρουν πως είχαν παρουσιάσει εύκολη κόπωση στις αθλητικές τους δραστηριότητες και ταλαιπωρούνταν από συχνές ιγμορίτιδες.

Η αντιμετώπιση που προκρίνεται είναι η χειρουργική επέμβαση βάσει πάντα της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Στόχος μιας τέτοιας επέμβασης είναι να βελτιωθεί η αναπνοή από την μύτη.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη με αναμονή από 6-24 μήνες για την σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Όπως αναφέρουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι πολύ σημαντικό ο ασφαλισμένος να μην γνώριζε την πάθηση αυτή κατά την σύναψη του συμβολαίου ή να προέκυψε μετά από κάποιο τραυματισμό αργότερα.

Παρέχεται επίσης ασφαλιστική κάλυψη για διαγνωστικές εξετάσεις σε συμβεβλημένο νοσοκομείο, δεδομένου ότι συνδέονται με την αιτία της νοσηλείας και πάντα βάσει των όρων του ασφαλιστηρίου.

Όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν τις δαπάνες για τα έξοδα νοσηλείας που περιλαμβάνουν τις αμοιβές των ιατρών, του χειρουργού και του αναισθησιολόγου.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος νοσηλευτεί σε συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα η αποζημίωση πραγματοποιείται απευθείας από την εταιρία.

Στους πίνακες των ασφαλιστικών εταιριών με τις χειρουργικές επεμβάσεις, τη δυσμορφία αυτή την συναντάμε με το όρο «ευθειασμός ρινικού διαφράγματος» και κατατάσσεται στην κατηγορία με τις μεγάλες επεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλισμένος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ασφαλιστικό του διαμεσολαβητή για να τον καθοδηγήσει αναλόγως βάσει των όρων και των παροχών του συμβολαίου του.

Διαβάστε επίσης:

Κύηση και Τοκετός: Πώς καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας

Αυτό είναι το πιο «δυνατό» πρόγραμμα που θα σας προτείνει ο ασφαλιστικός σύμβουλος