Η ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμφανίζεται κατά πλειοψηφία στις γυναίκες αλλά όχι μόνο, αφού και οι άνδρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα αλλά σε μικρότερη συχνότητα.

Βάσει των τελευταίων ερευνών ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 40 παρουσιάζει ακράτεια και το ίδιο ισχύει για το 35% τωνγυναικών με σακχαρώδη διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω του διαβήτη αυξάνουν και την παραγωγή ούρων επιτείνοντας το πρόβλημα της ακούσιας απώλειας ούρων. Υπολογίζεται ότι οι εφτά στους δέκα πάσχοντες από ακράτεια δεν έχουν αναζητήσει ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Η ακούσια ακράτεια ούρων είναι συχνό πρόβλημα και μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορες καθημερινές καταστάσεις, όπως κατά τον έντονο βήχα, το φτάρνισμα ή το γέλιο, το σήκωμα βάρους, το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνά εκδηλώνεται ως συνέπεια της επιτακτικής ανάγκης προς ούρηση.

Η ακράτεια όπως είναι αναμενόμενο επηρεάζει την ψυχική διάθεση και συχνά είναι η αιτία πίσω από την αποφυγή δραστηριοτήτων και τον περιορισμό της κοινωνικής δραστηριότητας. Επίσης έχει αντίκτυπο και στα δύο φύλα τόσο στην σεξουαλική δραστηριότητα όσο και στην προσωπική υγιεινή.

Υπάρχουν τρείς τύποι ακράτειας:  α) η πιεστική κατά την οποία υπάρχει απώλεια ούρων με το φτέρνισμα, τον βήχα, το γέλιο ή την σωματική άσκηση, β) η επιτακτικού τύπου όπου η ανάγκη ούρησης είναι τόσο έντονη που δεν επιτρέπει την έγκαιρη πρόσβαση στο μπάνιο και γ) η μεικτού τύπου που αποτελεί συνδυασμό των δύο προηγουμένων.

Ακόμα, ο τοκετός ενδέχεται να επιφέρει μια σειρά από αλλαγές στους μύες, τα νεύρα και τους υποστηρικτικούς ιστούς της κύστης, οδηγώντας εν τέλει τη γυναίκα σε ανικανότητα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα την ακούσια απώλεια ούρων. Τέλος, οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και η γενικότερη μείωση των οιστρογόνων στον οργανισμό, έχουν σαν συνέπεια μια προοδευτική ακράτεια ούρων. Στους άνδρες συναντάμε την ακράτεια σε μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως λόγω  της δυσλειτουργίας του εξωστήρα μυ της κύστης και της ανεπάρκειας του σφιγκτήρα.

Στα αίτια για την εμφάνιση ακράτειας ανήκει η παχυσαρκία, με το υπερβολικό σωματικό βάρος να αυξάνει την πίεση στην κύστη. Επίσης το αλκοόλ εμφανίζει διουρητική δράση και δρα ως ερεθιστικός παράγοντας προκαλώντας επιτακτική ούρηση. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι πιθανές χρόνιες ουρολοιμώξεις και χειρουργικές επεμβάσεις.

Το είδος των ενοχλημάτων και της απώλειας ούρων, το πόσο σοβαρά είναι, ο χρόνος εμφάνισής τους και η συχνότητά τους στη διάρκεια του 24ώρου είναι βασικά στοιχεία στη διαγνωστική προσέγγιση της ακράτειας. Για την καλύτερη εικόνα του προβλήματος στην καθημερινότητα ο ουρολόγος μπορεί να σας  ζητήσει να συμπληρώσετε ειδικά ερωτηματολόγια, όπως και ένα ημερολόγιο ούρησης, όπου θα καταγράψετε πόσα υγρά πίνετε και πόσα ούρα αποβάλλετε επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Η ένταση των συμπτωμάτων και η ηλικία αποτελούν δύο καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης.

Ο γιατρός είναι πιθανό να σας συστήσει μια σειρά από εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις όπως η εξέταση και καλλιέργεια ούρων, το υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστης και γεννητικών οργάνων, καθώς και ο ουροδυναμικός έλεγχος – μια επίσης απλή και ανώδυνη εξέταση που διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Οι ασφαλιστικές καλύψεις

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακράτειας είναι απαραίτητη και σωτήρια η ύπαρξη ενός νοσοκομειακού προγράμματος. Τα προγράμματα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (διαγνωστικών εξετάσεων) προσφέρουν δωρεάν ή έναντι χαμηλού κόστους επισκέψεις σε γυναικολόγο που μαζί με τον ουρολόγο, ενδείκνυνται για τη διάγνωση της πρόπτωσης πυελικού οργάνου, η οποία περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, υπερηχογράφημα και σπανιότερα απεικονιστικούς ελέγχους. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, για τις αναγκαίες εξετάσεις αρκεί το βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα καλυφθείτε για τις απαραίτητες χειρουργικές ή λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Βάσει ερευνών μια στις δέκα γυναίκες θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή της ζωής της μια τέτοια παθολογική κατάσταση, με τις καλύψεις για «ορθοκήλη, κυστεοκήλη, πρόπτωση μήτρας και ακράτεια ούρων» να ενεργοποιούνται μετά το πέρας δύο ετών από την υπογραφή του συμβολαίου, υπάρχει δηλαδή χρονική αναμονή.

Βέβαια με τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες να έχουν συμφωνίες με συμβεβλημένα νοσοκομεία, θα μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας με γιατρό ο οποίος θα αξιολογήσει την περίπτωση σας. Μαζί θα μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ενδεχόμενο χειρουργείο όπως τοποθέτηση ταινίας ή πλεγμάτων.

Στην ακράτεια από προσπάθεια, όπου δεν παρουσιάζεται νευροπάθεια ή πρόπτωση, η εφαρμογή ταινίας αποτελεί καλή και μόνιμη λύση καθώς έχει ποσοστό επιτυχίας 95%. Γίνεται με χειρουργείο διάρκειας 15 λεπτών κατά το οποίο εφαρμόζεται η ταινία με μια μικρή τομή 2 εκατοστών στο κάτω μέρος της ουρήθρας.

Ενώ η εφαρμογή κολπικού πλέγματος ενδείκνυται στις περισσότερες περιπτώσεις πρόπτωσης πυελικού εδάφους, δεδομένου ότι αυτή είναι καλύτερη μέθοδος αποκατάστασης της ανατομίας. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, διαρκεί 45 λεπτά και η ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο το επόμενο πρωί.

Στους άνδρες η χειρουργική αντιμετώπιση πραγματοποιείται με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι η τοποθέτηση μιας ειδικής ταινίας εγκράτειας, η οποία υποστηρίζει την ουρήθρα, και ο δεύτερος τρόπος είναι τοποθέτηση ενός τεχνητού σφιγκτήρα, ο οποίος ουσιαστικά μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού.

Οι επεμβάσεις αξιολογούνται ως μεσαίες, βαριές και αναλόγως τη βαρύτητα που τους αποδίδει η ασφαλιστική εταιρεία. Για κάποιες μεθόδους η νοσηλεία δεν προβλέπεται να υπερβεί το 24ωρο. Ειδικά στις γυναίκες οι φυσικοθεραπείες πυελικού εδάφους αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μυών της περιοχής μέσω ειδικών ασκήσεων.

Η επικοινωνία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή είναι απαραίτητη αφού πολλές ασφαλιστικές εταιρίες μέσω εξωνοσοκομειακών προγραμμάτων δίνουν την δυνατότητα για φυσικοθεραπείες συνήθως σε περιστατικά με πιο ελαφριά συμπτώματα. Για ακόμα μια φορά είναι κατανοητό πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός ασφαλιστηρίου υγείας σε συνδυασμό με νοσοκομειακό πρόγραμμα έτσι ώστε να προλαμβάνετε καταστάσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πως καλύπτει η ασφάλιση τη «νόσο του φιλιού»

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο