Από το 2006, η 12 η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Ημικρανίας και Κεφαλαλγίας (ΕΜΗΑ), το οικονομικό αντίκτυπο της ημικρανίας στην Ευρώπη ισούται με απώλεια 27 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω μειωμένης παραγωγικότητας και χαμένων ημερών εργασίας. Όπως και άλλες χρόνιες και συχνές κεφαλαλγίες, είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα υγείας με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων και, παρ’ όλα αυτά, υποτιμάται συχνά από επαγγελματίες υγείας όσο και από άτομα του εργασιακού, φιλικού και συγγενικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ΕΜΗΑ, οι κεφαλαλγίες όπως κεφαλαλγία τάσης, ημικρανία, χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία, η αθροιστική κεφαλαλγία, νευραλγία του τριδύμου είναι από τις συχνότερες νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες παραμένουν υποδιαγνωσμένες και υποθεραπευμένες σε όλη την Ευρώπη και αποτελούν εκ των βασικών αιτιών αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι μόνο η ημικρανία ανήκει στις δέκα πρώτες αιτίες αναπηρίας και επηρεάζει το 12-15% του πληθυσμού.

Υπάρχουν περισσότερα από 150 είδη πονοκεφάλων, με συχνότερες στον πληθυσμό τις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες -δεν αποτελούν δηλαδή σύμπτωμα κάποιας άλλης κατάστασης- που, μολονότι εμπόδιο στην ομαλή καθημερινότητα, δεν απειλούν τη ζωή. Αντιθέτως, οι δευτεροπαθείς μπορεί να κρύβουν σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα υγείας.

Καλύψεις για την ημικρανία

Μολονότι ενισχύεται συνεχώς το ιατρικό οπλοστάσιο έναντι της ημικρανίας, τα προγράμματα υγείας δεν τις περιλαμβάνουν στις νευρολογικές διαταραχές όπως π.χ. τα εγκεφαλικά επεισόδια ή οι εγκεφαλικοί όγκοι. Κατά το ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει ο υποψήφιος προς ασφάλιση, υπάρχει ερώτημα σχετικά με το αν είχε ποτέ προβλήματα και/είτε έλαβε φαρμακευτική αγωγή για περιπτώσεις όμως ημικρανίες, επιληψία κ.ο.κ..

Όσοι επιθυμούν ασφαλιστική κάλυψη για τη διαχείριση της ημικρανίας, μπορούν να κάνουν χρήση του κοινωνικού τους ταμείου. Ο  ΕΟΠΥΥ προβλέπει κάλυψη για:

  • «νευρολογικά φάρμακα που εξετάζονται από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους» όπως τα περιγράφει στα πρότυπα γνωματεύσεων για τρία σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης (botox) για ανακούφιση συμπτωμάτων σε ενήλικες που πληρούν τα κριτήρια για την χρόνια ημικρανία (κεφαλαλγίες σε >= 15 ημέρες ανά μήνα, από τις οποίες τουλάχιστον 8 ημέρες με ημικρανία) και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ανεπαρκώς ή παρουσιάζουν μη ανεκτικότητα στην προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή κατά της ημικρανίας
  • μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας με μηδενική συμμετοχή για άτομα με 8 ή περισσότερες ημέρες με ημικρανία το μήνα, στους οποίους έχουν αποτύχει όλες οι διαθέσιμες από του στόματος θεραπείες, και στη χρόνια ημικρανία θα πρέπει να έχει αποτύχει προηγούμενη θεραπεία botox.

Πώς μπορεί συνεπώς να φανεί χρήσιμο ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας; Δες την απάντηση παρακάτω

Photo: Shutterstock

Διαφοροδιάγνωση και υποκείμενες παθήσεις

Πρόσφατη μελέτη στο PLOS Medicine έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, με τις δεύτερες μεγαλύτερες επιπλέον πιθανότητες εμφράγματος και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Έπειτα, σημειώνουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ενώ οι ημικρανίες θεωρούνται πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες, σχετίζονται επιπροσθέτως με αλλοιώσεις στον εγκέφαλο και ύπαρξη ανοιχτού ωοειδούς τρήματος, συγγενής ανωμαλία της καρδιάς που αν δίνει συμπτώματα αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. (Διαβάστε εδώ σχετικά με τις καλύψεις για τις συγγενείς καρδιοπάθειες.)

Τα ασφαλιστήρια υγείας θα αποδειχθούν σωτήρια και για τη διαφορική διάγνωση σε περίπτωση έντονων πονοκεφάλων όπως οι ημικρανίες, για να διαπιστωθεί αν κρύβεται κάτι άλλο πίσω από τις κεφαλαλγίες όπως ενδεικτικά:

  • υπαραχνοειδής αιμορραγία από ρήξη ανευρύσματος (διαβάστε εδώ για τις καλύψεις σχετικά με το ανεύρυσμα εγκεφάλου)
  • διαχωρισμός καρωτίδας που αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, επί επίμονων συμπτωμάτων ωστόσο πραγματοποιείται επέμβαση (αγγειοπλαστική, τοποθέτηση stent)
  • όγκος εγκεφάλου (ενημερωθείτε για τις σύγχρονες τεχνικές νευροχειρουργικής που καλύπτουν τα ασφαλιστήρια εδώ)
  • ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση, κατάσταση που αφορά κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικία, μιμείται τα συμπτώματα εγκεφαλικής κακοήθειας και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όραση. Υπάρχουν διάφορες νευροχειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης όπως η τοποθέτηση μιας οσφυοπεριτοναϊκής βαλβίδα παροχέτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται