Toν Αύγουστο του 1953, ο Michael Ellis DeBakey πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή σε έναν 53χρονο οδηγό λεωφορείου με ιστορικό παροδικών ισχαιμικών συμβαμάτων, επιτρέποντάς του να επιβιώσει για 19 χρόνια χωρίς νευρολογικές εκδηλώσεις. Αν και η πρωτιά της επέμβασης έχει αποτελέσει αντικείμενο έριδας, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Journal of Vascular Surgery, ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός που γεννήθηκε σαν σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου 1908, αποτέλεσε πρωτοπόρο στο πεδίο της καρδιοχειρουργικής, τον «πατέρα της αγγειοχειρουργικής».

Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή αποτελεί βασική επεμβατική αντιμετώπιση της στένωσης της καρωτίδας αρτηρίας (καρωτιδική νόσος), πάθηση που προκαλείται κυρίως εξαιτίας της αθηροσκλήρωσης, τη σταδιακή δηλαδή εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες με αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και την αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως εξηγούν στο ygeiamou ειδικοί, κατά τη χειρουργική διαδικασία ουσιαστικά αφαιρείται η πλάκα από την καρωτιδική αρτηρία για τη βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η καρωτιδική νόσος δεν δίνει συμπτώματα και εκδηλώνεται με παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, όταν όμως συνοδεύεται από προειδοποιητικά σημάδια οι ασθενείς μπορεί να βιώνουν αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο ή τα άκρα, δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόησή της, θολή όραση ή αιφνίδια απώλεια όρασης στο ένα μάτι, ζάλη ή απώλεια ισορροπίας και έντονο πονοκέφαλο.

Επί συμπτωμάτων και για να διακριβωθεί αν πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο, ο ασθενής θα πρέπει ελεγχθεί με διαδικασίες επείγοντος περιστατικού. Εν προκειμένω, το ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας θα καλύψει τις αναγκαίες εξετάσεις κατά τους όρους και παροχές του συμβολαίου. Αν πάλι αγνοήθηκε ο έλεγχος των συμπτωμάτων κατά τα πρώτα 24ωρα και ο ασφαλισμένος αποφάσισε να ελέγξει τι ήταν αυτό που συνέβη, τότε το ασφαλιστήριο νοσοκομειακής περίθαλψης δεν θα καλύψει το προγραμματισμένο ραντεβού, προσφέρει όμως σημαντικές εκπτώσεις όπως 50% επί ιδιωτικού τιμοκαταλόγου και ειδικές τιμές για τις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις [υπερηχογράφημα Doppler, μαγνητική αγγειογραφία (MRA), αξονική αγγειογραφία (CTA), ενδαρτηριακή ψηφιακή αγγειογραφία (IA DSA)].

Η στένωση της καρωτίδας είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων επιπλοκών στην υγεία. Η αντιμετώπισή της μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργική επέμβαση. Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή που αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου αλλά και η αγγειοπλαστική με τη χρήση stent, μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός stent στη στενωμένη αρτηρία για τη βελτίωση της ροής του αίματος, καλύπτονται κανονικά από τα νοσοκομειακά προγράμματα. Επικοινωνήστε για λεπτομερείς πληροφορίες με τον ασφαλιστή ή την ασφαλιστική σας εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Οι 65 μέρες που άνθρωπος έζησε με καρδιά χοίρου – Τρεις σπουδαίες ιστορίες δωρεάς οργάνων

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Ατύχημα: Πότε κινδυνεύετε να μείνετε ακάλυπτοι – Οι ύποπτες συνθήκες