Μια απειλή, για την οποία προειδοποιούσε ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) από τον περασμένο μήνα, γίνεται πραγματικότητα στη νοτιοανατολική Πολωνία. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Αυγούστου, ο απολογισμός της μικρής επιδημίας της νόσου των Λεγεωναρίων που ξέσπασε στη χώρα ήταν 11 νεκροί και 150 περίπου κρούσματα.

Η νόσος των λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση αποτελεί μια οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από το βακτήριο λεγιονέλλα της πνευμονίας (Legionellae pneumofila) του γένους Legionella. Η ονομασία της μάς γυρίζει πίσω στον χρόνο έναν περίπου αιώνα, στο 1936 συγκεκριμένα, όταν η 58η συνάντηση της Αμερικανικής Λεγεώνας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ θα εγγραφεί στην ιστορία κυρίως για μια δυσάρεστη εξέλιξη: τους περισσότερους από 200 νοσήσαντες και 29 νεκρούς που προκάλεσε μια μυστηριώδης αναπνευστική λοίμωξη που τα media της εποχής βάφτισαν επιπλέον «πυρετό δολοφόνο» ή «πυρετό της Φιλαδέλφειας».

Η αναπνευστική λοίμωξη κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε καλοκαίρι αφού τα συστήματα κλιματισμού (air-condition) θεωρούνται εκ των κυριότερων πηγών μετάδοσης του βακτηρίου, όπως επίσης τα συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού, οι μπανιέρες και τα υδρομασάζ, οι θερμές ιαματικές πηγές, τα σιντριβάνια, οι υγραντήρες ατμόσφαιρας και οι αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό podcast του ygeiamou η κ. Ελισάβετ Μουρατίδου, Επιδημιολόγος, MSc/ EPIET Alumna στο Τμήμα Λοιμώξεων του Αναπνευστικού, Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα εκδηλώνονται στις 10 περίπου ημέρες από τη λοίμωξη και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μυαλγίες, κεφαλαλγίες, ρίγος, υψηλό πυρετό, βήχα, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Ομάδες κινδύνου αποτελούν κυρίως οι άνδρες άνω των 50 ετών, οι καπνιστές, όσοι βρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή καθώς και άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα κ.α..

Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας

Τα νοσοκομειακά προγράμματα αρχίζουν να καλύπτουν νοσηλευτικές δαπάνες για ασθένεια 30 ημέρες μετά την ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης ασφαλίστρου, ανάλογα με τους όρους και παροχές τους. Οι ασφαλισμένοι που εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα μπορούν να μεταβούν σε συμβεβλημένο με την εταιρεία (κατά προτίμηση) νοσοκομείο και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Η νοσοκομειακή κάλυψη από το συμβόλαιο περιλαμβάνει τις ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες, φάρμακα, αναγκαίες εξετάσεις στο πλαίσιο της νοσηλείας μεταξύ άλλων.

Η διάγνωση γίνεται με ανίχνευση του αντιγόνου στα ούρα. Εάν δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση, υπάρχουν συννοσηρότητες, επιβαρυντικοί  παράγοντες (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ) ή το άτομο υπάγεται σε κάποια άλλη από τις προαναφερθείσες ευάλωτες ομάδες, η αντιμετώπιση της νόσου περιπλέκεται με κίνδυνο παράτασης του χρόνου νοσηλείας, εμφάνιση επιπλοκών και αύξηση της θνητότητας έως 15%. Ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι η νόσος είναι δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου.

Αν ο ασθενής χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ ή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), οι δαπάνες θα καλυφθούν κανονικά από την ασφαλιστική εταιρεία καθώς θεωρούνται ως γενόμενες σε «εντός θέσης» νοσηλεία και δεν προβλέπεται οικονομική επιβάρυνση λόγω αλλαγής θέσης νοσηλείας (διαβάστε σχετικά εδώ).

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;