Αν ο James Bond, ένας φανταστικός χαρακτήρας, αποτελούσε πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες όπως αναφέραμε σε παλαιότερο άρθρο, τι θα έμενε να πούμε για τον Έρνεστ (Μίλλερ) Χέμινγουεϊ, έναν από τους εμβληματικούς Αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα που γεννήθηκε σαν σήμερα, 20 Ιουλίου, το 1899.

Δύο αεροπορικά δυστυχήματα που τον άφησαν με εγκαύματα, σπασμένα πλευρά και σπονδύλους, ρήξεις ήπατος, σπλήνας και νεφρών, σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (τουλάχιστον εννέα με διάσειση) που οδήγησαν πιθανότατα σε χρόνια μετατραυματική εγκεφαλοπάθεια -κατάσταση που οδηγεί σε νευροϊνιδιακά συσσωματώματα και εναποθέσεις β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο που εμπλέκονται στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ-, καρδιοπάθεια, υπέρταση, διαβήτης, μείζων κατάθλιψη, αρθρίτιδα, ηπατικής νόσος και αλκοολισμός είναι το βαρύ ιατρικό ιστορικό του συγγραφέα όπως καταγράφεται σε άρθρο στο Hektoen International Journal of Medical Humanities, ένα περιοδικό ιατρικών και ανθρωπιστικών επιστημών που «παντρεύει» την ιατρική με τον πολιτισμό, στον τίτλο του οποίου τίθεται το ερώτημα «Έπασχε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ από την κέλτικη κατάρα;».

Η «κέλτικη» ή και «ιρλανδική κατάρα» λόγω των υψηλών ποσοστών σε άτομα ιρλανδικής και αγγλικής καταγωγής, γνωστή και ως «διαβήτης χαλκού», «κλασσική αιμοχρωμάτωση», «αιμοχρωμάτωση τύπου Ι», «αιμοσιδήρωση» και «κληρονομική διαταραχή υπερφόρτωσης σιδήρου», περιγράφει την αιμοχρωμάτωση, μια από τις πλέον κοινές γενετικές διαταραχές -επί το πλείστον κληρονομική- κατά την οποία υπάρχει υπερβολική απορρόφηση και συσσώρευση σιδήρου στο σώμα. Χαρακτηρίζεται σιωπηρή λόγω των λεπτών συμπτωμάτων -όπως ένα βαθούλωμα στο νύχι– που δεν θα εκδηλωθούν συνήθως πριν τα 50 ή 60 έτη, με κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην υγεία. Αφορά 1 στα 200 άτομα στην Ευρώπη.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται αδυναμία και κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις, οστεοπενία, υπέρχρωση δέρματος, διαβήτης, ηπατομεγαλία, καρδιακά συμπτώματα (έως ανακοπή), υποθυρεοειδισμό, απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης, αδυναμία και λήθαργος. Οι επιπλοκές της νόσου περιλαμβάνουν:

  • το ήπαρ όπως μόνιμες ουλές, κίρρωση και καρκίνο του ήπατος
  • το πάγκρεας όπως βλάβες που οδηγούν σε διαβήτη.
  • την καρδιά όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια από την περίσσεια σιδήρου που εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος, καρδιακές αρρυθμίες
  • την αναπαραγωγή με προβλήματα όπως στυτική δυσλειτουργία και απώλεια λίμπιντο στους άνδρες, απουσία εμμηνορροϊκών κύκλων στις γυναίκες
  • το δέρμα που μοιάζει να έχει χρώμα χάλκινο ή γκρι.

Θα την καλύψει το ασφαλιστήριο;

Υπάρχει σειρά εξετάσεων για τη διάγνωση της κληρονομικής αιμοχρωμάτωσης. Περιλαμβάνουν εργαστηριακές (έλεγχος κορεσμού τρανσφερρίνης, μέτρηση φερριτίνης, ηπατικό προφίλ, γενετικός έλεγχος για εντοπισμό της μετάλλαξης, βιοψία ήπατος) όσο και μη εργαστηριακές (μαγνητική τομογραφία για την αξιολόγηση της ποσότητας σιδήρου στο ήπαρ).

Εφόσον η εταιρεία αναλαμβάνει κληρονομικές παθήσεις που δεν είχαν διαγνωστεί πριν από τη σύναψη του ασφαλιστηρίου και οι οποίες δεν ήταν γνωστές στον ασφαλισμένο ή συμβαλλόμενο κατά το ίδιο διάστημα, τότε από τη διαγνωστική διαδικασία θα καλύπτονταν οι παραπάνω εξετάσεις μέσω ασφάλισης για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (εκτός αν τα συμπτώματα προκαλούσαν επείγουσα κατάσταση άρα θα αρκούσε το νοσοκομειακό), η μαγνητική κατά τα προβλεπόμενα του συμβολαίου (διαβάστε σχετικά εδώ) και οι βιοψίες μέσω νοσοκομειακής κάλυψης, εξαίρεση όμως θα υπήρχε για τον γενετικό έλεγχο που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστήρια υγείας.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, μπορεί να είναι συντηρητική (φάρμακα) ή επεμβατική μέσω της θεραπευτικής φλεβοτομής ή κοινώς αφαίμαξης, με την οποία απομακρύνεται το πλεόνασμα σιδήρου από τον οργανισμό, ενώ η συχνότητα και διάρκειά της εξαρτάται από το αίτιο και τον βαθμό υπερφόρτωσης σιδήρου. Τα παραπάνω στοχεύουν στη διαχείριση της νόσου. Μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία που συνεργάζονται με τις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ιατρεία που ειδικεύονται σε μεταβολικά νοσήματα του ήπατος όπως η αιμοχρωμάτωση. Επικοινωνήστε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: